Extern

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât noaptea trecută toate dronele şi rachetele lansate de Rusia asupra capitalei Kiev

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât noaptea trecută toate dronele şi rachetele lansate de Rusia asupra capitalei Kiev

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât noaptea trecută toate dronele şi rachetele lansate de Rusia asupra capitalei Kiev. Potrivit autorităţilor locale a fost cel mai intens atac aerian dintre ultimele opt, lansate de ruşi asupra oraşului în această lună. Raidul aerian a fost lansat la scurt timp după încheierea turneului european de trei zile al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Comandamentului militar local a anunţat că în jurul orei 3:30 de minute asupra Kievului au fost lansate zeci de drone şi 18 rachete balistice şi de crozieră, toate fiind doborâte. Primarul Kievului a declarat însă că resturile unor dispozitive au avariat un bloc şi au rănit trei persoane. Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ihnat a anunţat că şase dintre rachetele interceptate sunt de tip "Kinzhal", despre care președintele rus Vladimir Putin spunea că nu pot fi doborâte de niciunul dintre sistemele de apărare aeriană din lume. Ucraina a anunţat prima dată despre interceptarea unei rachete "Kinjal" săptămâna trecută, şi a precizat că ea fusese doborâtă cu ajutorul sistemelor antiaeriene americane Patriot. Apărarea spaţiului aerian şi puterea aeriană a Ucrainei înaintea aşteptatei ofensive împotriva armatei ruse, a fost şi principalul subiect abordat de preşedintele Volodimir Zelenski în timpul celui mai consistent turneu european întreprins de la începutul invaziei ruse. Cu doar câteva ore înaintea atacurilor ruse de noaptea trecută, Zelenski revenise cu trenul la Kiev după ce vizitase în doar trei zile Italia, Germania, Franţa şi apoi Marea Britanie, ţări ai căror lideri au promis noi ajutoare militare pentru Ucraina.

VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: „Multă sănătate, dragi ucraineni! Au fost trei zile lungi, iar luptătorii noștri și ţara noastră sunt din ce în ce mai puternice. Sunt mult mai puternice, sunt sigur de asta. Ne întoarcem acasă cu noi pachete de apărare: mai multe arme noi și puternice pentru prima linie a frontului, mai multă protecție pentru poporul nostru, mai mult sprijin politic.”

Volodimir Zelenski a enumerat noile ajutoare militare promise de aliaţii europeni, între care se numără sisteme moderne de apărare antiaeriană, tancuri, vehicule blindate, drone şi mai ales rachete cu rază de acţiune de 250 de kilometri, adică de trei ori mai mare decât cea ale rachetelor folosite până acum de Ucraina. Liderul de la Kiev a comunicat că în prezent se creează o coaliţie de ţări ale NATO care pledează pentru oferirea Ucrainei şi avioanelor de luptă occidentale, precum sunt cele americane de tip F-16. Marea Britanie, Polonia, Franţa, statele baltice şi alte ţări şi-au data deja acordul pentru a antrena piloţi ucraineni. Furnizarea avioanelor moderne Ucrainei, ar urma să fie una dintre cele mai importante teme abordate la summit-ul de vineri a liderilor ţărilor din grupul G-7 cu cele avansate economii ale lumii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter