Actualitate

Dacă R. Moldova ratează acum șansa de integrare în UE următorul tren nu se va opri degrabă, opinii

post-img
captură foto

„R. Moldova nu trebuie să piardă oportunitatea de a se integra în UE, pentru că următorul tren în această gară care se numește R. Moldova nu se va opri degrabă”, spune deputatul PAS, Lilian Carp. Potrivit lui, șansa R. Moldova la o dezvoltare și la pace este doar în cadrul UE.

Lilian Carp, deputat PAS: „Rusia în general consideră că are așa numita zonă de influență istorică pe care ei cred că moral au dreptul să o țină în zona lor de influență. Ei trăiesc în termenii politicii externe încă din secolul 19 și perioada postbelică. Ei întreprind toate acțiunile în care să nu permită statelor cum este R. Moldova, Ucraina, dar și altor state în procesul lor de integrare europeană, iar noi vedem că ei nu au niciun fel de scrupulă atunci când se leagă cu fel de personaje aici în R. Moldova care au un trecut destul deocheat și lasă mult de dorit despre integritatea lor. Practic ei nu respectă nicio înțelegere, Șor care trebuie să fie extrădat nu îl extrădează în R. Moldova, din contra e plecat din Israel și stă mai mult timp în Rusia. Ei încearcă să întreprindă mai multe acțiuni de destabilizare. Au încercat să participe cu persoane plătite chiar și la București pentru a destabiliza o acțiune la care trebuia să participe Maia Sandu. Cu siguranță Federația Rusă va încerca foarte agresiv în acest an și noi vedem în toate rețelele sociale investițiile sunt nebune crearea de conturi false, ferme de troli, deep fake-uri, mai cad în plasă și oameni care sunt de bună intenție cu anumite mesaje false și care sunt preluate de către ei și încearcă să creeze această isterie publică pentru a putea opri R. Moldova în parcursul ei european. Ceea ce vreau să transmit eu e că noi nu putem pierde această oportunitate ca R. Moldova să se integreze în UE. Pentru că următorul tren în această gară care se numește R. Moldova nu se va opri degrabă. Problema nu este în PAS, Maia Sandu or altcineva, problema este în integrarea și existența R. Moldova ca stat. Existența R. Moldova ca stat poate fi doar în UE și dacă noi scăpăm acest tren ne vom trezi iarăși cu situația de destabilizare în R. Moldova, cu mai puțină securitate. Șansa R. Moldova la o dezvoltare și la pace este doar în cadrul UE și noi asta trebuie să explicăm. Noi toată lumea trebuie să înțelegem că suntem mai mulți cei care doresc integrarea în UE”.

 

Victor Juc, politolog: „Este vorba despre un pachet integraționist care ține de Europa de Sud-Est și de Est. Într-adevăr pe ordinea de zi se află aderarea Serbiei, Muntenegrului, urmate de Albania și Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina și probabil, poate cu excepția Bosniei celelalte patru vor finaliza aderarea către 2030. În același context, include R. Moldova și Ucraina, Georgia cred că decade pentru o anumită perioadă. Și alte pachete integraționiste nu se vor întâmpla. Dacă R. Moldova într-adevăr ratează această șansă alta nu va veni decât cine știe când, decât prin 2040, dar noi am văzut timp de 30 de ani cum se naufragiază în această tranziție și este foarte important ca R. Moldova să rămână pe trendul european pentru că Federația Rusă o tratează ca pe un segment al intereselor sale geopolitice și dacă R. Moldova poate să facă parte din „ruskii mir”, alături de Ucraina, deci Federația Rusă este ocupată cu Ucraina, dar următorii pe listă ar fi în Caucaz va fi Armenia mai ales că la anul viitor urmează și acolo să aibă loc alegeri. În Asia mijlocie –Kazahstanul. Și în Europa de Est – R. Moldova se află pe ordinea de zi, numai că Federația Rusă este ocupată cu Ucraina. Iar România și țările balcanice fac parte din așa numita vecinătate imediată. Federația Rusă nu mai este cea care nu s-a opus extinderii tratatului Nord-Atlantic în 1997, în 2002, chiar în 2008, exceptând Ucraina și Georgia. Federația Rusă nu mai este aceea care a admis și UE să se extindă în 2004, 2007, 2013. Acum merge lupta pentru orice segment din Europa de Est și Europa de sud-Est pentru că Federația Rusă deja alte idei are. Ceea ce spunea chiar și unul dintre clasicii marxism-leninismului – „extinderea șovinismului velico-rus” ”. 

 

 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter