Extern

Suedia vrea să acorde un sprijin militar consistent Ucrainei pentru perioada 2024-2027

post-img
Suedia vrea să acorde un sprijin militar consistent Ucrainei pentru perioada 2024-2027

Guvernul suedez a anunțat miercuri că a căzut de acord să creeze un cadru de sprijin care să aloce 7 miliarde de dolari Ucrainei pentru sprijin militar în perioada anilor 2024-2026, scrie Digi24.ro

floare carpet

Acest nou cadru de sprijin, alături de tot ajutorul dat de Suedia Ucrainei, ajunge la suma totală de 9 miliarde de dolari. 

„Războiul Ucrainei împotriva agresiunii rusești continuă, iar Suedia va sprijini Ucraina cât va fi nevoie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ministrul Apărării și ministrul Finanțelor din Ucraina. 

„Suedia va crește sprijinul, deoarece cadrul se ridică la 75 de miliarde de coroane suedeze în sprijin militar pentru anii 2024–2026, adică 25 de miliarde de coroane suedeze (2,3 miliarde de dolari) pe an”, potrivit declarației. 

Cadrul de sprijin ar putea să acopere viitoarele donații de echipament, atribuții financiare, și suport financiar pentru echipament de apărare, potrivit The Kyiv Independent.  

Guvernul suedez a ajuns la acordul asupra cadrului de sprijin cu partidul de dreapta Suedia Democrați, care oferă încredere și sprijin partidelor aflate la guvernare din parlament. 

floare carpet

Într-un interviu pentru Bloomberg publicat pe 21 mai, ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a spus că țara își intensifică capacitățile de a crește ajutorul pentru Ucraina, însă procesul poate dura până la doi ani. 

„Rusia s-a pus pe picioare mai repede decât comunitatea euro-atlantică. Mă aștept să o ajungem din urmă, dar cred că va lua o lună sau două înainte să vedem efectul complet”, a mai spus Pal Jonson.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter