Social

Copiii de la tabăra cu sejur de zi de la Gimnaziul "Ion Luca Caragiale" din Chişinău au învăţat cum îşi pot petrece vacanţa în siguranţă

Copiii de la tabăra cu sejur de zi de la Gimnaziul "Ion Luca Caragiale" din Chişinău au învăţat cum îşi pot petrece vacanţa în siguranţă

Peste 70 de copii de la tabăra cu sejur de zi de la Gimnaziul "Ion Luca Caragiale" din Chişinău au învăţat cum îşi pot petrece vacanţa în siguranţă. Pe post de profesori au fost angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei de la Inspectoratul General de Poliţie.

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă IGSU le-au povestit copiilor cum trebuie să acţioneze în cazul unui incendiu, iar paramedicii SMURD le-au prezentat manevre de acordare a primului ajutor. Despre regulile de securitate în trafic le-au vorbit reprezentanţii IGP.


Scopul campaniei este de a pregăti copiii să reacţioneze corect şi promt în cazul unor situaţii de risc.


IGOR MOCANU, paramedic: „Noi am avut un atelier de acordare a primului ajutor medical. În primul rând am învăţat cum să aprecieze dacă persoana este în stare critică şi cel mai important este siguranţa proprie. Şi în cazul în care e de acordat primul ajutor, să apeleze 112 sau să cheme un adult. Deci copiii au arătat mare de acordare a primului ajutor şi unii au reuşit chiar să acorde primul ajutor medical.”


SERGHEI JOSAN, şef secţie Apărare împotriva Incendiilor, IGSU: „În toate instituţiile date, tabere cu sejur de zi şi tabere staţionare se mai desfăşoară suplimentar şi exerciţii de evacuare în cadrul cărora instruim tânăra generaţie precum şi pedagogii modul de comportament şi de evacuare în zonă sigură în caz de situaţii de urgenţă. În ultimii 5 ani avem o scădere majoră a cazurilor şi situaţiilor de urgenţă cu implicarea copiilor.”


DOINA FRUNZĂ, inspector superior, serviciul siguranţă copii, IP Râşcani: „Pe parcurs, incidente la taberele de pe sectorul Râşcani nu au fost înregistrate. Deci, am făcut o recapitulare la regulile circulaţiei rutiere, comportamentul copiilor în instituţia de învăţământ şi în societate. Avem un îndemn către părinţi să nu lase copiii fără supraveghere.”


Activităţi similare s-au desfășurat, de la începutul verii, și în alte tabere de odihnă din raioanele Cahul, Cimișlia, Bălți, Căușeni, Soroca, Florești, autonomia găgăuză și municipiul Chișinău.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter