Politic

Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă: „Cred că prima soluție pentru R. Moldova este reunirea cu România, pentru că ar însemna o dezvoltare mai rapidă a țării”

post-img
Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă: „Cred că prima soluție pentru R. Moldova este reunirea cu România, pentru că ar însemna o dezvoltare mai rapidă a țării”

„Nu este singura soluție integrarea europeană, mai este și soluția reunirii cu România. Din punctul meu de vedere este soluția de bază, pentru că ar însemna o dezvoltare rapidă a Moldovei, iar integrarea europeană înseamnă o dezvoltare lentă și nu se știe cât va dura., ” a declarat fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

ZFR

Totodată, fostul primar al Chișinăului a menționat că procesul de aderare a R. Moldova la UE trebuie să fie susținut de majoritatea partidelor politice, în caz contrar țara este „pe muchie de cuțit”: 

„Integrarea europeană nu presupune un singur partid. Pentru ca procesul de aderare să fie istoric, trebuie să fie toți, când nu sunt toți e mare riscul - suntem pe muchie de cuțit. Oricând la puterea poate să revină coloana a 5-a și cei care au fost până în 2019, în condițiile în care fiecare își joacă partitura sa și nu există o concentrare a forțelor, ” a declarat Dorin Chirtoacă. 

Expertul în politică externă de la București, Mihai Isac este de părere că R. Moldova nu este pregătită la moment pentru reunirea cu România, deoarece fără o reformă reală în principalele domenii ale sale, R. Moldova ar însemna o gaură neagră în interiorul UE. 

„Principala problemă în R. Moldova este lipsa unor reforme reale în domenii cheie, în primul rând justiție. Reunirea cu România este un ideal frumos, dar trebuie să ne gândim și din alt punct de vedere. Gândiți-vă un sistem corupt, neroformat din R. Moldova care ar deveni prin această reunire, un sistem european de justiție nereformat. R. Moldova ar deveni o gaură neagră în interiorul UE. UE ar putea lua măsuri destul de dure împotriva statelor care nu respectă normele de drept. În acest moment, o reunire fără o reformă clară în R. Moldova, atunci când vorbim de armată, servicii de informații, justiție, nu se poate vorbi despre crearea unei posibilități de reunire sau de integrare. Acest proces de integrare europeană trebuie cuplat cu eforturi mult mai serioase din partea autorităților de a face reformă. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 


author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter