Social

Tot mai mulţi oameni din Republica Moldova suferă de boli autoimune

Tot mai mulţi oameni din Republica Moldova suferă de boli autoimune

Tot mai mulţi oameni din Republica Moldova suferă de boli autoimune. Datele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică arată că numărul persoanelor diagnosticate cu aceste maladii a crescut considerabil în ultimii ani. Virusul SARS-CoV-2 este principalul factor care a cauzat dereglări imune semnificative, susţin specialiştii. Doctorii spun că unele boli vin la pachet cu mai multe complicaţii.

ZFR

LILIANA GROPPA profesor universitar, şef Catedră de Reumatologie, USMF: „Numărul pacienţilor a crescut foarte mult. Dacă înainte era un pacient sau doi pe lună, cu maladie autoimună nou-depistată, acum aş spune că săptămânal avem doi-trei pacienţi.”


Tot mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi în ultimul timp cu reumatismul articular acut. Dacă, în 2020, au fost înregistrate 69 de cazuri noi, în 2023 erau aproape 150. O creştere similară este şi în cazul bolii Crohn sau a Colitei ulceroase – maladie de care suferă şi Grigore.


CAZURI DE REUMATISM ARTICULAR ACUT
69                           2020
147                         2023


CAZURI NOI DE CROHN ŞI COLITĂ ULCEROASĂ
98                     2020
179                  2024


GRIGORE locuitor, municipiul Chişinău: „Medicul mi-a zis că va trebui să administrez mesalazină toată viaţa şi pentru mine a fost un şoc, cum aşa, toată viaţa?! Dar după o perioadă m-am convins că într-adevăr boala e serioasă, nu e de glumă, s-a mai agravat între timp, am ajuns că erau deja zece scaune pe zi.  Astăzi, am mai multă regulă în alimentaţie, care să conţină mai multe fibre.”


Tot mai mulţi oameni ajung la medicii de la Spitalul Republican şi cu Lupus eritematos sau Artrita reumatoidă.

ZFR


Stresul, alimentaţia tot mai nesănătoasă, dar mai ales virusul SARS-CoV-2 ar fi cauzele aceastei creşteri fără precedent. În acelaşi timp, specialiştii combat speculaţiile potrivit cărora maladiile ar fi cauzate de vaccinurile anti-COVID.


LILIANA GH. GROPPA profesor universitar, şefă de catedră USMF,: „Noi avem la evidenţă undeva peste 1500 de pacienţi cu Lupus eritematos sistemic, iar cu artrita reumatoidă - peste 3000.  Deci în primul rând pandemia şi-a lăsat amprenta asupra sistemului imun. Au apărut dereglări imune şi ca rezultat organismul nu se isprăveşte şi apar aceste boli aotoimune. Pacientul trebuie să înţeleagă că boala este destul de severă, este necesar să îşi schimbe modalitatea de viaţă.”


Cu Lupus, dar şi cu Artrită lupică a fost diagnosticată şi Svetlana.


SVETLANA locuitoare, municipiul Chişinău: „Aveam dureri de cap, de articulaţii, insomnii frecvente şi mă dureau tare ochii. Iniţial, specialiştii îmi spuneau că toate analizele sunt în regulă. Mi s-a spus că ar putea fi de la virus (n. r. SARS-CoV-2). În pandemie, fiind infectată, am fost internată în spital. Poată că, atunci, simptomele bolii s-au agravat. Între timp, am schimbat locul de muncă pentru că trebuie să evit stresul şi am încetat să mai merg la mare, pentru că este contraindicat să stau la soare.”


RODICA CEAVDARI medic de familie, clinică privată: „Este o creştere foarte mare a maladiilor autoimune cu un tablou şters. Ele deja sunt cu careva complicaţii, de exemplu psoriazis e deja cu artrita psoriatică, lupusul cu artrita lupică. Poate că este legat strâns cu schimbarea aceasta imunitară în organism, pentru că persoanele despre care v-am vorbit au făcut nu doar un episod de COVID, dar şi două episoade, dintre care unul mai grav.”


În prezent, există peste 100 de boli autoimune, care afectează țesuturile și organele. Cauzele acestor boli nu pot fi încă stabilite cu exactitate de ştiinţă. De aceea, în medicina modernă nu există tratamente pentru vindecarea lor. Simptomele, însă, pot fi controlate. Oamenii sunt îndemnaţi să se adreseze la medicul de familie la orice schimbare a stării de sănătate.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter