Social

Țigările electronice vor fi supuse acelorași restricții ca și țigările clasice și vor fi interzise în spațiile publice

Țigările electronice vor fi supuse acelorași restricții ca și țigările clasice și vor fi interzise în spațiile publice

În benzinării sau pe terasele localurilor vor putea fi amenajate locuri speciale pentru fumat. Măsurile fac parte din proiectul cu privire la controlul tutunului, votat astăzi de Guvernul Republicii Moldova.

ZFR

"Restricționarea utilizării în spațiile publice a țigărilor electronice are scopul de a proteja populația de efectele nocive ale tutunului." "Eu cred că o să influenţeze pozitiv asupra mea faprtul că nu o să fumez undeva în spaţiu public şi o să renunţ mai uşor. – De cât timp fumaţi ţigări electronice? – Electronice, de aproape trei luni şi eu sper că am să renunţ." "Noi trăim de doi ani în Mexico şi acolo peste tot sunt interzise orice tip de tabac de tutun, de ţigări şi eu consider că e foarte bine mai ales pentru băieţii aceştia mici. Că e la aer liber sau închise, peste tot ar trebui să fie interzise, e părerea mea."

Documentul mai prevede majorarea amenzilor pentru comercializarea produselor din tutun minorilor, interdicţia medicilor de a promova orice produs din tutun sau conexe ca alternative pentru fumat, dar şi noi restricții privind publicitatea.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: Pentru a preveni accesul minorilor la produse din tutun vor fi introduse interdicții privind publicitatea și promovarea produselor din tutun și a scenelor ce vizează consumul acestora în programe video, audio, TV și a jocurilor de calculator.

Vor fi introduse noi reguli noi pentru ambalarea și etichetarea produselor de tutun încălzit cu obligativitatea aplicării avertismentelor grafice de sănătate. Modificările legislative urmează să fie implementate treptat, până în 2027, după 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter