Actualitate

Flori la bustul lui Grigore Vieru. „A fost și rămâne un poet cu mesaj actual”

90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru, poetul care prin versurile sale a insuflat iubirea pentru neam, limbă și valorile românești. Au trecut 16 ani de la decesul lui, memoria poetului rămâne vie. În toată Republica Moldova, oameni de cultură, elevi și admiratori ai operei sale i-au adus un omagiu.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A fost în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, iar textele lui au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale.

GRIGORE VIERU poet, scriitor: „Fac parte din cea mai tragică generaţie, generaţia a cărei copilărie a fost pârjolită de flăcările războiului. Şi a cărei pșămâni au fost ciuruiţi de gloaneţele unui alt război.”


Grigore Vieru a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale. A participat activ la dezbaterile Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină. Alături de interpreţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, poetul a reuşit să cultive dragostea de neam și țară.


Vieru este considerat și un poet al mamei, al patriei și al iubirii. A scris celebra carte pentru preșcolari „Albinuța", iar în 1968 scoate de sub tipar  volumul de versuri „Numele tău”.

IVAN PILCHIN, preşedinte Uniunea Scriitorilor din R. Moldova: „Grigore Vieru de fost unul din acei  poeţi care a definit lirismul în literatura română din Basarabia. A fost şi rămâne un poet cu un mesaj actual, cu un mesaj de pace, cu un mesaj de dragoste pentru ţară, de dragoste pentru natură.”

ANGELA CUTASEVICI viceprimar, municipiul Chişinău: „Prin simplitatea sa, prin profunzimea sa a dedicat versuri patriei, limbii române, poporului românesc, dragostei.  Este ceea ce ne definește şi ne caracterizează pe noi ca popor.”

„Mă uitam prin istorie cum stătea cu mâna pe sârba ghimbată şi apoi mi-am adus aminte de cuvintele lui: Orice om visează să ajungă în Cosmos, dar el visa să treacă Prutul.”


Pentru a-i aduce un omagiu, copii din instituțiile preşcolare din Chişinău au veni să depună flori la bustul poetului.

„Cred că prima poezie a fost „Tu, iarbă, tot ai mamă”.  Şi mereu când o recitesc, de fiecare dată mă răscolesc sentimentele şi emoţiile.”

„Tu, iarbă, tot ai mamă? 

De ai de bună seamă: 

Atunci când înverzeşti, 

De ea îţi aminteşti.”

Considerat cel mai mare poet contemporan din Basarabia, Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident grav de circulație.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter