Cel puţin opt persoane au murit şi patru au fost rănite după un atac rusesc cu dronă asupra unui microbuz în Ucraina. Vehiculul transporta navetişti în regiunea Sumî. Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce Rusia şi Ucraina au purtat primele discuţii directe de pace din ultimii trei ani.
Negocierile de ieri de la Istanbul nu au dus la niciun consens, totuşi, s-a convenit ca fiecare parte să returneze celeilalte câte o mie de prizonieri de război.
De asemenea, Rusia şi Ucraina au fost de acord să organizeze o nouă rundă de negocieri.
O întâlnire între liderii celor două ţări aflate în conflict ar putea avea loc la Vatican, cel puţin aşa speră Papa Leon al 14-lea.
De asemenea, Rusia şi Ucraina au fost de acord să organizeze o nouă rundă de negocieri. O întâlnire între liderii celor două ţări aflate în conflict ar putea avea loc la Vatican, cel puţin aşa speră Papa Leon al 14-lea.
Cu puţin timp în urmă, Donald Trump a anunţat că luni va vorbi la telefon cu Vladimir Putin, după care va discuta cu Volodimir Zelenski şI cu mai mulţi membri NATO.
Peste noapte, o dronă trimisă de ruşi a lovit un microbuz care transporta civili în Sumî. Forţele ruse au comentat că vizat era, de fapt, un obiectiv militar din regiune. Atacul a avut loc la nici o zi de la negocierile de la Istanbul care nu au dus la niciun rezultat.
S-a convenit totuşi că fiecare parte să returneze celeilalte câte o mie de prizonieri de război. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost ridicată problema unei întâlniri directe între Putin și Zelenski. Partea rusă a precizat că acest lucru este posibil, însă doar în anumite condiţii.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: O astfel de întâlnire este posibilă doar după ce delegațiile celor două părți vor ajunge la anumite înțelegeri. Deci, întâlnirea este posibilă, dar numai după obținerea unor rezultate concrete sub formă unor acorduri între cele două părți. Problema principală pentru noi rămâne cine anume va semna aceste documente din partea Ucrainei.
Rămân în discuţie o serie de solicitări ale Rusiei, pe care liderii europeni le-au calificat drept inacceptabile. Moscova ar vrea că ţara vecină să recunoască pierderea Peninsulei Crimeea şi a altor câteva regiuni. Totodată, Ucraina ar urmă să devină stat netru şi să nu permită desfăşurarea de forţe sau arme de distrugere în masă pe teritoriul său.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Este inacceptabil că, pentru a două oară, Rusia şi președintele Putin nu au răspuns la solicitările solicitările formulate de americani și susținute de Ucraina și de europeni. Nu există un armistițiu și, prin urmare, nicio întâlnire, la nivel decizional și niciun răspuns cu privire la încetarea focului.
Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei: Partea rusă a impus din nou condiții absolut inacceptabile, nu doar pentru Ucraina, ci și pentru toți ceilalţi implicăți. Principala sarcină este menținerea unității depline a partenerilor europeni și americani în jurul problemei ucrainene. Cel mai probabil, va urmă o perioadă foarte grea.
În aceste condiţii, o întâlnire între liderii celor două mari puteri ale lumii, Donald Trump şi Vladimir Puțîn, se conturează că o posibilă soluție salvatoare, după ce şeful de la Casă Albă și-a exprimat intenția clară de a se implică în oprirea războiului din Ucraina.
Donald Trump, preşedintele SUA: Am o relaţie foarte bună cu Putin, cred că vom ajunge la un acord. Trebuie să ne întâlnim pentru că m-am săturat să tot trimit alţi oameni la reuniuni şi toate cele…
Noul Suveran Pontif doreşte să găzduiască o nouă serie de negocieri, după ce reuniunea din Turcia nu a reuşit să reunească actorii pricipali ai acestui conflict. Astfel, Papa Leon al 14-lea pune Sfântul Scaun la dispoziția celor două părţi, într-un efort de a opri războiul din Ucraina.