22 de pompieri din Republica Moldova, cu şase autospeciale, au plecat în această dimineaţă în Grecia, în oraşul Patras, pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetaţie. Timp de două săptămâni, echipa va fi implicată în misiuni de monitorizare, patrulare şi ajutor pentru colegii eleni. Anul aceasta, pompierii din cadrul IGSU vor participa pentru a treia oară la o astfel de misiune în Grecia.
Sergiu Frunză este locotenent-colonel în cadrul IGSU şi s-a pregătit încă din luna februarie pentru această misiune amplă. Nu este la prima experienţă de acest tip. Recent, a participat în Georgia la un schimb de experienţă.
SERGIU FRUNZĂ, locotenent-colonel, IGSU: Este o misiune foarte amplă şi complexă, care necesită o atentie foarte mare. Acolo a fost un exerciţiu internaţional. A durat foarte mult pentru că doar distanţa dintre Moldova şi Georgia este de 3000 de kilometri. Ajungând deja în Georgia, noi am fost trei zile în munţi, în munţii din oraşul Tbilisi. Tot ce s-a pus în plan, tot s-a efectuat cu succes. Majoritatea salvatorilor vor merge pentru prima dată la o astfel de acţiune, iar emoţiile nu au lipsit.
CONSTANTIN BURDINIUC, plutonier, DSE Ungheni: Activez din 2015 şi este pentru prima dată când plec într-o astfel de misiune. Sunt foarte mândru pentru că am fost ales în echipa dată. Am fost instruiţi la centrul de instruire. Am făcut cursurile cu colegii din SUA şi suntem pregătiţi.
ANDREI SÎRBU, căpitan al serviciului intern: Suntem mândri pentru că participăm la această misiune în cadrul Mecanismului Protecţie Civilă al Uniunii Europene. Pentru inspectoratul nostru nu este prima misiune, dar pentru mine, da.
În cadrul programului din acest an, în Grecia se vor afla 323 de pompieri din România, Franţa, Republica Cehă, Austria şi Republica Moldova.
DAN GRIŢCO, şef, Direcția generală intervenții, IGSU: Vom avea o zona de competenţă destul de impunătoare pentru executarea serviciilor de control al incendiilor forestiere. Este o misiune importantă pentru că Grecia face parte dintr-o ţară care este supusă riscurilor de incendii de vegetaţie şi incendii forestiere. Astfel că efortul comun şi demonstrarea principiului de solidaritate al UE este foarte important.
Oficialii prezenţi la ceremonia solemnă de detașare a pompierilor în misiunea de sprijinire a colegilor greci i-au felicitat pe salvatori pentru curaj și pentru spiritul de solidaritate.
ALEXANDRU OPREA, şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă: Chiar dacă veniţi din şase subdiviziuni diferite, de astăzi pentru următoarele două săptămâni sunteţi o singură echipă şi reprezentaţi nu doar IGSU al MAI, ci Republica Moldova.. Nu uitaţi că vă aşteptăm nevătămaţi acasă.
DANIELLA MISAIL- NICHITIN, ministrul Afacerilor Interne: Am deplină încredere în profesionalismul vostru. Aţi demonstrat de fiecare dată că acolo unde alţii ezită, voi acţionaţi. Că ştiţi să faceţi faţă pericolului cu pricepere, dar şi cu o inimă mare.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: Mergeţi într-o misiune şi nu o simplă misiune. Este o dovadă a faptului că Republica Moldova nu este doar o ţară care beneficiază de ajutorul prietenilor noştri eleni, prietenilor noştri europeni, dar este o ţară care poate şi de fiecare dată îşi aduce constribuţia atunci când ţările noastre prietene au nevoie de noi.
În anul 2024, echipa IGSU a intervenit în stingerea a opt incendii de proporţii în afara graniţelor Republicii Moldova şi a efectuat 19 misiuni de patrulare în zonele cu risc ridicat, salvând trei vieţi omeneşti.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Mihai Lisnic