Pe fondul războiului ruso-ucrainean, preşedintele Franţei cere consolidarea industriei de apărare a Uniunii Europene. Ţările blocului comunitar au deschis o nouă rută maritimă pentru exportul cerealelor din Ucraina. Iar un studiu arată că Uniunea Europeană a plătit Rusiei aproximativ 57 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili importaţi în primele 100 de zile de război.
MACRON CERE CONSOLIDAREA INDUSTRIEI DE APĂRARE
Pe fondul războiului ruso-ucrainean, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut azi consolidarea industriei de apărare a Uniunii Europene. În deschiderea expoziţiei internaţionale de apărare Eurosatory de lângă Paris, Macron a îndemnat ţările UE să dezvolte o strategie inovatoare a industriei de apărare şi să-şi mărească bugetele prevăzute pentru acest domeniu.
EMMANUEL MACRON preşedintele Franţei: „Trebuie să consolidăm industria pentru a avea o bază industrială și tehnologică mai puternică pentru apărarea europeană, una care este mult mai puternică și mult mai ambițioasă, și voi fi intransigent în această problemă."
Expoziţia internaţională de apărare Eurosatory se desfăşoară timp de 4 zile fiind prezentate camioane militare și blindate, sisteme de apărare anti-aeriană din 62 de state, în mare parte din Europa.
SOLUŢII PENTRU EXPORTUL CEREALELOR DIN UCRAINA
Uniunea Europeană a deschis o nouă rută maritimă pentru cerealele din Ucraina. Azi, o navă cu 18.000 de tone de porumb ucrainean a ajuns prin Marea Baltică într-un port din nord-vestul Spaniei. Noul traseu e menit să ocolească blocajul impus de Rusia porturilor ucrainene din Marea Neagră, prin care împiedică exportul de grâu spre ţările asiatice şi cele africane. Ucraina asigură cu cereale în jur de 400 de milioane de oameni din aceste ţări, iar potrivit estimărilor ONU, aproape 50 de milioane dintre aceştia riscă să moară de foame dacă grâul ucrainean nu va ajunge la destinaţie. Liderii principalelor instituţii ale UE acuză Rusia că foloseşte aprovizionarea cu alimente ca armă de război, blocând în prezent exportul a 30 de milioane de tone de grâu ucrainean.
U.E. A PLĂTIT 57 DE MILIARDE DE EURO RUSIEI
Uniunea Europeană a plătit Rusiei aproximativ 57 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili importaţi în primele 100 de zile ale invaziei armatei ruse în Ucraina. Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat, cu sediul în Finlanda, UE a importat în această perioadă peste 60 la sută din toată cantitatea de energie vândută de Rusia. Recent Uniunea Europeană a decis să renunţe treptat până la sfârşitul anului la 90 la sută din importurile de petrol din Rusia pentru a lipsi această ţară de banii de care are nevoie pentru a-şi finanţa armata. Deocamdată UE, nu ia în calcul impunerea în acest an a unui embargou asupra gazului rusesc de care e mult mai dependentă.