Social

Autorităţile de la Chişinău au deschis primul Centru de Justiţie Familială care este gata să ofere asistenţă victimelor

Autorităţile de la Chişinău au deschis primul Centru de Justiţie Familială care este gata să ofere asistenţă victimelor

Violenţa în familie şi cea sexuală ia amploare în Republica Moldova. Anul trecut, poliţia a înregistrate peste 2400 de cazuri de violență în familie şi peste 500 de infracțiuni cu caracter sexual. Autorităţile de la Chişinău au deschis primul Centru de Justiţie Familială care este gata să ofere asistenţă victimelor. La inaugurare a participat și preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Centrul de justitie familială este gestionat de către Inspectoratul General al Poliţiei și acolo sunt specialişti din diverse domenii - justiţie, poliţie, asistenţă socială şi probaţiune. Până acum, victimele primeau asistenţă separat de la fiecare instituţie.

„Aici se află camera de audiere. Audierea victimelor care are loc în condiţii specializate. Intervievatorul şi psihologul. Restul specialiştilor care sunt parte a investigaţiilor se vor afla în alt birou.”

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Anterior, acest fenomen era mai puţin supus atenţiei. Nu erau înregistrate toate cazurile. Nu toate victimele ale violenţei se adresau pentru a obţine această asistenţă. Poate şi din această cauză era o diminuare numerică. Faptică întotdeauna a existat.”

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: „Centrul are calitate de ghişeu unic şi are ca scop reducerea parcursului victimelor, infracţiunilor privind viaţa sexuală şi violenţa în familie, asigurând o investigare mai violentă a cazului, dar şi o protecţie adecvată.”

La inaugurare au fost prezenți preşedintele Maia Sandu, reprezentanţi ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi cei ai Fundaţia Te Doy, care au oferit sprijin pentru crearea centrului.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Nu facem aceste lucruri doar pentru a ne conforma standartelor internaţionale. Noi nu ne propunem să scăpăm femeile şi fetele ce suferă zi de zi de pe urma unor abuzuri doar pentru a bifa îndeplinirea unor condiţionalităţi. Ci pentru că ne uneşte crezul. Şi pentru faptul că fiecare persoană are dreptul să se simtă în siguranţă.”

Excelenţa Sa KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Prin crearea centrului, Moldova atinge un nivel superior în angajamentul sau faţă de aceste principii. Apreciem foarte mult colaborarea dumneavoastră strânsă şi continuă.”

În Republica Moldova funcţionează 13 centre specializate în servicii acordate victimelor violenţei în familie şi 4 centre de consiliere a agresorilor familiali. Victimele violenţei sunt îndemnate să apeleze la serviciul 112 sau la telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008, iar cele din România - 0800500333.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter