Actualitate

Peste 25 de milioane de euro de la UE pentru eficiența energetică a Republicii Moldova

post-img
imagine simbol

Sute de familii din Republica Moldova vor beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi a partenerilor externi pentru a-şi eficientiza energetic locuinţele. Fondurile oferite de donatorii europeni, peste 25 de milioane de euro, vor fi investite în reabilitarea termică a caselor şi blocurilor de locuinţe, instalarea surselor regenerabile de energie şi sprijinirea programului EcoVoucher. Măsurile urmează să fie implementate în cadrul proiectului "Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă în Republica Moldova".

Peste 180 de gospodării de la sate şi 10 blocuri de locuinţe urmează să fie eficientizate energetic cu banii oferiţi de donatorii europeni. Proiectul este finanţat cu peste 3 milioane de euro de Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei a venit cu un aport de 7 milioane de euro, iar Danemarca a oferit un grant de peste 2,7 milioane de euro. Şi Norvegia a contribuit cu 12,6 milioane de euro pentru implementarea măsurilor de eficienţă energetică în Republica Moldova.

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Această investiţie nu este doar o investiţie în infrastructură. Este o investiţie în oameni şi într-un viitor în care nicio familie nu trebuie să aleagă între confort şi securitate financiară. Astăzi celebrăm lansarea unui nou program care demonstrează, de asemenea, puterea colaborării.

O parte din finanțarea externă va sprijini și programul EcoVoucher, prin intermediul căruia cetăţenii Republicii Moldova sunt încurajaţi să înlocuiască electrocasnicele învechite cu echipamente eficiente energetic, la costuri reduse. Obiectivul principal al proiectului este reducerea consumului de energie și diminuarea facturilor lunare pentru familiile vulnerabile. Sprijinul financiar nerambursabil va fi gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă.

ION MUNTEAN, director, CNED: „Pentru a identifica, exact, beneficiarii prioritari fiindcă pe măsură ce avem mai mulţi bani, noi putem să mărim numărul de beneficiari. Primii beneficairi vor fi aleşi aplicând o serie de criterii cum ar fi venitul mediu al gospodăriei casnice. Veniturile gospodăriei casnice să fie mai mic ca salariul mediu pe economie şi numărul de copii.”

CAROLINA NOVAC, secretar de stat, Ministerul Energiei: „Pe metru pătrat, în Republica Moldova, se consumă, de două ori mai mult decât media europeană. În egală măsură, noi ca stat candidat de aderare la UE, Republica Moldova are nişte ţinte de energie şi climă. Deci iată avem ţinta anuală de cinci la sută de reducere energie până în 2030”


Măsurile de eficientizare energetică sunt implementate din luna ianuarie până la finele anului. Acest proiect completează pachetul de sprijin energetic de 310 milioane de euro anunțat de UE pe 4 februarie.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter