Extern

Volodimir Zelenski compară invazia rusă din Ucraina cu ocuparea ţării sale de către nazişti

post-img
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat miercuri invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat naţiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează EFE.

"Rusia a readus paginile cărţilor despre cel de-al Doilea Război Mondial în centrul presei mondiale, demonstrând cu fiecare nouă crimă că nazismul a reapărut", a declarat Zelenski, care a citit mărturii despre abuzurile comise de soldaţii germani şi a evidenţiat asemănările cu acţiunile desfăşurate în prezent de forţele ruse în Ucraina.

Preşedintele ucrainean a adăugat că "doar o lume liberă unită într-o coaliţie împotriva (preşedintelui rus Vladimir) Putin îi poate opri pe naziştii de la Moscova", aşa cum s-a întâmplat cu Germania lui Hitler în 1945, scrie Agerpres.

De anul trecut, Ucraina marchează Ziua Victoriei asupra nazismului pe 8 mai. Până atunci, aniversarea a fost sărbătorită pe 9 mai, aşa cum a făcut Uniunea Sovietică şi continuă să o facă Rusia, unde sărbătoarea a devenit un prilej de exaltare militară şi patriotică, notează EFE.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter