Actualitate

Zilele Europei au fost celebrate, în acest weekend, la Cahul şi Bălţi

Zilele Europei au fost celebrate, în acest weekend, la Cahul şi Bălţi

Despre Europa şi proiectele Uniunii Europene s-a vorbit, în acest weekend, la Bălţi şi la Cahul. La nordul ţării a fost inaugurat Orăşelul european, iar oamenii au făcut coadă la standurile țărilor membre UE. Au fost activități pentru toate vârstele - cei mici s-au distrat, iar cei mai mari au participat la diverse concursuri, inclusiv educative.

"Da, aş dori integrarea europeană pentru un viitor mai frumos pentru copiii noştri. În primul rând, pace! În al doilea rând o stabilitate din partea Europei."


"Eu cred ca viaţa o sa se schimbe mai spre bine, tineretul nu o sa plece din tara, ca ne este frica la bătrânețe sa nu rămânem fără tineri, copii, nepoți."


"Ziua Europei la noi la Bălţi sigur că e o sărbătoare. Noi suntem europeni. Noi suntem in Europa cu trup şi suflet."

Locuitorii din Bălţi s-au plimbat pe o alee, numită "Echipa Europa", printre standurile statelor membre. A fost coadă şi la corturile unde erau prezentate proiectele finanțate de Uniunea Europeană.

ALEXANDR PETKOV primar, municipiul Bălţi: Municipiul Bălţi se poate dezvolta doar pe calea modernizării europene şi asta insist!  Să avem mai multe proiecte de infrastructură. Noi la Bălţi avem câteva proiecte deja implementate. Unul din ele este chiar primul transfrontalier cu România.

Iar autoritățile de la Chişinău le-au vorbit localnicilor despre avantajele integrării europene.

CRISTINA GHERASIMOV vicepremier pentru Integrare Europeană: Bălți este Europa, iar Europa suntem noi - toţi cei care ne dorim ca Republica Moldova să aibă un viitor prosper, pașnic, şi sigur. Un viitor alături de prietenii noştri din Uniunea Europeană.


E.S. JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: Întotdeauna e o plăcere sa revin la Bălti si sa discut cu dvs. Sunt incantat sa mă aflu aici pentru a sărbători Ziua Europei. Uniunea Europeană este un proiect al păcii. Uniunea Europeană este despre democrație, pace şi respectarea drepturilor omului, dar mai ales despre solidaritate. 


E.S CRISTIAN LEON ŢURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: Astăzi la Bălţi bate inima Europei. Am auzit foarte mult cvintele pace si prosperitate! Da, într-adevăr. Uniunea Europeană nu înseamnă război, dar înseamnă pace si prosperitate pentru fiecare dintre dvs. Dvs. sunteți deja europeni pentru că vă doriţi aceste lucruri.

Şi TVR Moldova a fost în orășelul european de la Bălţi.

NICOLAE MOCANU director TVR MOLDOVA: Televiziunea Română, alături de toate instituțiile române sprijină orice suflare europeană şi românească în Republica Moldova, de acees şi noi răspundem de fiecare dată cu emisiuni, cu prezenţă fizică în mijlocul oamenilor. O vom face în continuare, mai ales că vom avea anul acest şi un referendum şi vom ţine neapărat să informam corect publicul cu privire la avantajele integrării europene.

Ziua Europei la Bălţi va culmina cu un concert susținut de Satoshi și Pasha Parfeni. Iar la Cahul, Ziua Europei a fost marcată printr-un maraton, EU4Cahul.
AMB

Tatiana are 56 de ani şi a venit de la Chişinău pentru a alerga.

"Nu am făcut antrenamente dar, pur şi simplu, soţul m-a provocat şi eu am zis cum nu ar fi dar 2 km eu o să alerg."

Participanţii au alergat pe distanțe diferite: de 2, 5 și 10 km.

"Am făcut primii noştri 2 km la Cahul împreună cu familia mea. Sper că nu suntem şi ultimii! 3, 2, 1! Haideţi!"

"Astăzi am alergat o distanţă de 10 mii de metri. A fost un timp favorabil pentru alergare."


"Sunt profesoara de educație fizica din Chișinău si cu mare drag am venit la maratonul din Cahul. si Vreau să alerg 10 km."


"Am alergat 2 km, e abia a doua oară. Am mai participat la cursa de 5 km la Chişinău. Vreau să practic un mod sănătos de viaţă. Cu încetul, sper să ajung şi la 10 km."


"Datorită acestui eveniment, promovăm integrarea noastră a Republicii Moldova în Europa. Tinerii sunt prezentul şi viitorul. Tinerii sunt acasă, aici in Moldova, în Europa!"

Maratonul se află la cea de-a treia ediție. Evenimente dedicate Zilei Europei 2024 sunt organizate în toate regiunile Republicii Moldova pe parcusul lunii mai.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter