Social

Produsele locale, tot mai populare

Produsele locale, tot mai populare

Un târg al producătorilor locali a avut loc astăzi, într-un parc din cartierul Sculeni din Chişinău. În corturi şi la tarabele amenajate, comercianţii au vândut fructe, legume, produse de panificaţie şi alte bunătăţi. Oamenii au profitat de vremea frumoasă şi au venit la cumpărături. Deşi spun că preţurile sunt puţin mai mari decât în pieţe sau magazine, calitatea şi gustul contează.

"Baba Neagră", un desert popular la nordul Republicii Moldova, s-a vândut ca pâinea caldă la târgul din parcul "Alunelul". Mariana Zaharia, din Soroca, spune că a folosit doar ingredinte de casă.

MARIANA ZAHARIA, producător local: Secretul e simplu. Multă dragoste, produs natural şi copt în cuptor cu lemne aşa cum o făceau buneii noştri, după o tradiţie veche, ca din străbuni.

Oamenii au mai cumpărat pâine de casă, seminţele şi uleiurile naturale presate la rece. Felix Ceban este din Chişinău şi de ani buni are o mică afacere.

FELIX CEBAN, producător de uleiuri: Suntem foarte mulţumiţi că ne putem expune marfa, şi a face clientului o prezentare. Fiecare ulei îşi are calităţile lui, şi beneficiile lui pentru organism. Uleiul de chimin negru, e un atiparazitar. Uleiul de armurariu, ajută la detoxifierea ficatului.

"Am luat atât pentru noi, cât şi pentru copii, seminţe de dovleac, bune în toate. Şi uleiuri presate la rece ceea ce nu găsim pe rafturile magazinelor noastre."

"Sunt de calitate bune, se vede. Şi căpşuna este deja ambalată. este un gust specific de casă. Fără adaosuri. E un produs natural."

"Susţinem producătorii locali, şi preferăm să cumpărăm de la noi."

La târg, doritorii şi-au mai putut cumpăra miere, legume, brânzeturi artizanale, produse din carne, dar şi vinuri ale unor mici producători din Republica Moldova.

DIANA CRUDU, organizator: Încercăm să aducem produsele de sezon pentru că cunoaştem cât este de dificil ca şi producător mic să ieşi permanent la piaţă. Evenimentele de weekend le permit micilor producători, să vină nemijlocit, să vină să-şi vândă produsele direct către consumator.

Astfel de târguri au loc periodic, în sectoarele din municipiu, la iniţiativa de organizaţiei Eurocivis, în parteneriat cu Primăria Chişinău.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter