Social

Clădirile istorice din Chișinău, pericol pentru trecători

Clădirile istorice din Chișinău, pericol pentru trecători

Viaţa locuitorilor din Chişinău este pusă deseori în pericol din cauza clădirilor vechi. Mai multe bucăţi mari de tencuială au căzut, zilele trecute, de pe sediul Bibliotecii Publice de Drept. Se ruinează şi Biblioteca "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Reprezentanţii Primăriei spun că Ministerul Culturii ar trebuie să se ocupe de reparaţie. În replică, responsabilii Ministerului susţin că pot interveni doar dacă municipalitatea vine cu un proiect de restaurare.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: După cum puteţi vedea, această zona din faţa sediului Bibliotecii Publice de Drept de pe strada Armenească este izolată. Asta deoarece există riscul ca de pe clădire să cadă bucăţi de tencuială, iar oamenii sunt atenţionaţi în acest fel să păstreze distanţa.

"Clăirile vechi trebui revizuite şi de văzut cum sunt balcoanele că la noi în casă unde trăim este aceiaşi situaţie."

"Eu am văzut că oameni au venitşi munceau. Au spus că o să facă săptămâna aceasta. -Dar credeţi că este pusă în pericol siguranţa oamenilor? -Este pusă dar ei nu reuşesc să facă peste tot."

La un kilometru distanţă, se află Biblioteca municipală "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Monumentul istoric de importanţă naţională degradează încet, dar sigur.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Pereți degradaţi, fisuri și tencuială gata să cadă. Așa arată clădirea Bibliotecii Bogdan Petriceicu Haşdeu, din centrul Chișinăului. După cum puteți vedea, zona a fost împrejmuită, pentru siguranța trecătorilor."

"Compromite în mod indiscutabil şi imaginea oraşului şi a Republicii pentru că este în Centru, dar asta este o dispută trebuie să investească Primăria sau statul Republica Moldova, dar oricum este o problemă deosebită. E ruşine."

"Este foarte urât şi este foarte neplăcut şi ar trebui numaidecât de reparat. Pentru că este o clădire foarte frumoasă."

Directoarea bibliotecii, Mariana Harjevschi, spune că lucrările de reparaţie pot începe doar atunci când proprietarii clădirii vor decide acest lucru. În prezent, ei se află peste hotarele ţării.

MARIANA HARJEVSCHI director, Biblioteca Municipală "B. P. Hasdeu": Terenul de fapt aparţine municipiului Chişinău, iar construcţia în sine aparţine statului, în cadrul căreia se regăsesc mai mulţi proprietari, printre care şi biblioteca municipală, pe parcurusl anilor aceste încăperi au fost privatizate. S-a ajuns la concluzia că este nevoie de înfiinţat o asociaţie de proprietari în condominiu drept urmare a creării acestui condominiu, deja fiecare proprietar va contribui conform cotelor deţinute la restaurarea monument.

Am solicitat o informaţie de la direcţiile muncipale responsabile de restaurarea clădirilor istorice, dar nu am primit un răspuns. Purtătorul de cuvânt al Primpăriei Chişinău, Vasile Chirilescu, ne-a spus, însă, că decizia privind reabilitarea imobilelor din registrul monumentelor ocrotite de stat o poate lua doar Ministerul Culturii. În replică, ministrul Sergiu Prodan a declarat că:

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: Ei trebuie să vină cu un proiect de restaurare, la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice pentru ca acest proiect să fie avizat de Minsiterul Culturii şi verficiat din punct de vedere a respectării Legislaţiei. Ministerul Culturii nu elaborează proiecte. Ministerul nu poartă responsabilitate pentru inacţiunile sau acţiunile Primăriei.

Directoarea Bibliotecii "Bogdan Petriceicu Haşdeu" susţine că există un proiect de reabilitare a clădirii, însă costul lucrărilor se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter