Extern

Rusia a început în apropiere de Ucraina exerciții militare cu arme nucleare tactice

Rusia a început în apropiere de Ucraina exerciții militare cu arme nucleare tactice

Rusia a început primele exerciții cu arme nucleare tactice pe care le desfăşoară la 500 de kilometri de frontiera cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării a anunţat că manevrele militare sunt organizate ca răspuns la amenințările occidentale. Exerciţiile cu arme nucleare au loc în timp ce Ucraina continuă să fie supusă atacurilor aeriene ruseşti, iar pe linia frontului din estul ţării se dau lupte crâncene.

floare carpet

Ministerul rus al Apărării a anunţat începutul primei etape a manevrelor cu arme nucleare tactice menite să menţină pregătirea armatei şi să consolideze capacitatea ei militară de a răspunde ameninţărilor la adresa integrităţii teritoriale și suveranităţii Rusiei. Ministerul de externe de la Moscova a făcut referire la declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, privind posibilitatea de a trimite trupe europene în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, dar şi la afirmaţiile ministrului britanic de externe David Cameron, care a spus că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. Potrivit experţilor militari, spre deosebire de armele nucleare strategice, concepute pentru a distruge orașe întregi, cele tactice sunt prevăzute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă. Este pentru prima dată când Rusia a anunțat public exerciții care implică arme nucleare tactice, deși forțele sale nucleare strategice organizează în mod regulat asemenea exerciții.


Între timp, forţele armate ucrainene, au raportat că în ultimele 24 de ore, Rusia a continuat să atace intens în patru direcţii linia frontului din estul ţării. Lupte grele se duc în regiunile regiunile Harkov şi Doneţk armata rusă încercând să disperseze trupele ucrainene pentru a le străpunge linia defensivă. Situaţia rămâne complicată în nord-estuil Ucrainei unde Rusia a lansat o nouă ofensivă săptămâna trecută reuşind să ocupe câteva sate din regiunea Harkov. Chiar dacă potrivit Kievului situaţia a fost stabilizată, lupte intense se duc în continuare în oraşul Vovhceansk controlat în proporţie de aproximativ 60% de armata ucraineană. Militarii unei brigăzi transferaţi din zona oraşului Bahmut în nord-estul ţării descriu situaţia de pe frontul din Harkov.


„24 din 24 de ore, infanteria lor continuă să vină, continuăm să luptăm împotriva atacurilor lor. Măcar încercăm. Ori de câte ori este posibil îi distrugem. Mai devreme am fost dislocaţi în zona oraşului Bakhmut, acum am fost transferați aici. Dar aici este mult mai "fierbinte", desigur. Noi nu aveam obuze acolo. Aici, măcar avem obuze, au început să le livreze. Avem cu ce să lucrăm, avem cu ce să luptăm. Suntem obosiți, lipsiți de somn. Dar aceasta este munca noastră și facem tot posibilul pentru a-i împiedica să pătrundă”.

floare carpet


Lupte grele se duc şi în direcţiille oraşelor Pokrovsk, Seversk și Kramatorsk din estul Ucrainei din regiunea Doneţk. Forțele Armate ucrainene a raportat că în ultimele 24 de ore au avut loc 86 de bătălii de-a lungul întregii linii a frontului. Între timp, localităţile ucrainene continuă să fie supuse atacurilor aeriene ruseşti. Doi oameni au murit azi dimineaţă în urma unor lovituri asupra oraşului Ciuguiev din regiunea Harkov, alţi şapte fiind răniţi în timpul unui atac aerian asupra oraşului Pokrovsk.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter