Economic

UE va investi 27 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calităţii vieții în mai multe localităţi din R. Moldova

Noi investitii europene
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uniunea Europeană va investi 27 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calităţii vieții în localităţi din raioanele Leova, Edineț și Strășeni. Banii sunt oferiţi în cadrul Programului "EU4Moldova: Comunități Locale", lansat, astăzi, la Chişinău. Partenenerii cheie vor fi instituţiile de stat şi autorităţile locale, care vor veni cu o contribuţie proprie la finanțarea proiectelor.

Programul are mai multe componente printre care:  îmbunătăţirea accesului la apă şi canalizare, eficienţa energetică,  colectarea deşeurilor şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii  pentru crearea locurilor noi de muncă. În oraşul Edineţ urmează a fi  reabilitate, conform standardelor europene, patru staţii de pompare şi  una de tratare a apei. Valoarea proiectului este estimate la 4,5  milioane de euro, dintre care 3 milioane va fi contribuţia partenerilor  europeni iar 1,4 milioane de euro va fi contribuţia administraţiei  publice locale.  

CONSTANTIN COJOCARU primar or.Edineţ: „Avem mai multe staţii de pompare la Prut, la Hancauţi,  Zăbriceni, una între edineţ şi Cupcic. Taote acestea vor fi renovate.  Pierderile erau foarte mari la aceste staţii pierdeam până la 70% din  apa pompată.Sper că cetăţenii celor două oraşe Edineţ şi  Cupcini, în 2023 vor primi cu totul altă apă decât care o primesc în  prezent. "

ALEXANDRU BUJOREANU primar or.Leova: „În cazul oraşului şi raionului Leova vom beneficia de  suport pentru dezvoltarea sistemelor de sanitaţie şi aporvizionare cu  apă la  intituţia professional tehnică din oraş de asemnea vor fi  implementate proiecte în raiona şi or. Iargara care ţin de managemntul  deşeurilor prin procurarea unor autospeciale. de  asemenea extindere şi  ocnstrucţia sistemelor de canalizare în alte localităţi precum Hănăsenii  Noi şi Sârma.”

VIOREL JARDAN preşedintele r.Străşeni: „Încercăm să acoperim întreag populaţie a r. Străşeni. Sunt preventiv selectate trei proiecte pentru construcţia reţelelor,  ministaţiilor de tartare a apelor în trei localităţi. preventive sunt  selectate patru localităţi care au fost aprobate spre finanţare  în cadrul proiectelor satului European dar necesită încă intervenţii  financiare. ”

Programul  este o iniţiativă a echipei Europa şi este finanțat și implementat de  către Uniunea Europeană, Germania, Austria și Polonia.

ILONA GRUENEWALD manager de Program, Delegaţia UE în Republica Moldova: „Programul  acesta are obiectivul de a extinde şi a îmbunătăţi  iniţiativele  precedente pentru a acoperi ţara întreagă, respectiv, prin activităţi  concrete de dezvoltare a serviciilor de apă, canalizare, colectarea  deşeurilor. ”

E.S. JANIS MAZEIKS amabsadorul UE în Republica Moldova: „Programul  comunităţi locale Moldova este important pentru noi din mai multe  motive. În primul rând se concentrează asupra dezvoltării zonelor  rurale, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, îmbunătăţirea calităţii  vieţii cetăţenilor. Asta crează oportunităţi egale pentru toţi şi nu  lasă pe nimeni în urmă.”

DUMITRU UDREA secretar general al Guvernului: „Obiectivul programului  sunt în corespundere cu  obiectivele setate în cadrul Strategiei Naţionale de dezvoltare Moldova  Europeană 2030 în special de referim la obiectivele unu şi  doi: creşterea veniturilor din surse durabile şi atenuarea  inegalităţilor. Noi  toţi trebuie să contribuim la cele care sunt în cadrul porgramului şi la  fel să asigurăm acea complimentare şi sinergie din toate sursele  disponibile.”

Programul  va fi implementat în perioada 2022-2025. Beneficiari direcţi ai  programului vor fi aproximativ 100 de mii de locuitori din cele trei  raioane ale R. Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter