Actualitate

Diplomat moldovean, declarat persoana non-grata în Federația Rusă. MAE: „Decizie neîntemeiată”

video

Ministerul Afacerilor Externe confirmă convocarea Însărcinatului cu Afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova la sediul ministerului rus de externe.

ZFR

În acest context, diplomatul moldovean a fost informat referitor la declararea unui membru al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova persona non-grata pe teritoriul Federației Ruse, iar acesta urmează să revină în R. Moldova.

MAE menționează că își exprimă regretul față de această decizie, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Pe 1 august, un angajat al Ambasadei Federației Ruse a fost declarat indezirabil în Republica Moldova. Decizia a fost luată în urma suspiciunilor că această persoană primea date confidenţiale de la un funcţionar al Parlamentului din Chişinău şi de la un poliţist de frontieră. Atunci ambasadorul Oleg Vasnețov a ameninţat că Federaţia Rusă va reacţiona. 

În prezent, Republica Moldova are 12 funcții diplomatice acreditate în Federația Rusă. În acest moment, însă, la Moscova sunt doar cinci diplomați basarabeni, între care şi ambasadorul Lilian Darii.

Citiți și:

Un angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, declarat persoană non grata în R. Moldova. Ambasadorul Oleg Vasnețov, convocat la MAE

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter