Președintele Maia Sandu a fost astăzi la Comrat pentru a discuta cu primarii localităţilor din zonă, dar şi cu studenţii. Şi de această dată, vizita şefului statului a fost însoţită de protestele unor localnici, printre ei și susţinători ai fugarului Ilan Şor şi başcanului Evghenia Guţul. Mai mulți scandalagii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.
Zeci de oameni din UTA Găgăuzia protestează în faţa clădirii unde are loc o întâlnire între Maia Sandu şi primarii din municipiul Comrat. Presa locală scrie că oamenii s-au adunat pentru a discuta cu preşedintele, dar poliţia le-ar îngrădi accesul. În imagini se vede, însă, că agenţii aflaţi la faţa locului asigură, de fapt, ordinea şi securitatea publică.
La un moment dat, în faţa protestatarilor nemulţumiţi a venit şi primarul municipiului Comrat, care a încercat să le explice că aceste măsuri sporite de ordine sunt conform legii la asemenea întruniri. "-De ce pe noi poliţia nu ne lasă? De ce nu ne lasă mai aproape ca să adresăm întrebările noastre? -S-au luat măsuri pentru securitate şi linişte. Eu răspund pentru securitate. Când copiii voştri sunt în pericol pe mine mă acuzaţi, de aceea trebuie să fie linişte.
"Ea trebuie să iasă şi să vorbească cu oamenii. - Dar pe ce subiecte doriţi să adresaţi întrebări? - Întrebări avem multe. - Ca de exemplu? - Pensie. Cât primim? Totul e scump."
"Ea se teme să iasă şi să vorbească liniştit cu oamenii. De oameni se teme!"
Experţii şi analiştii politici susţin că, de fapt, aceşti oamenii din UTA Găgăuzia sunt manipulaţi de politicienii care au influenţă în zonă. În plus, unii protestatari ar fi chiar plătiţi.
VICTOR JUC, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, USM: Este o opţiune geopolitică diferită. Oamenii, în primul rând, nu ştiu că mai multe acţiuni au fost finanţate de Uniunea Europeană. Chiar dacă ar şti, pe dânşii puţin îi interesează pentru că ei se orientează spre Federaţia Rusă. Deloc nu este întâmplător atunci când autorităţile centrale vin în Unitatea Teritorială s eproduc diferite altercaţii, diferite nemulţumiri. Oamenii sunt montaţi împotriva autorităţilor centrale, mai ale sîn condiţiile actuale când se spune că Federaţia Rusă îi vor ajuta.
Experţii mai spun că aceste incidente s-ar putea intensifica în preajma alegerilor prezidenţiale din acest an, dar şi a celor parlamentare din 2025.
NICOLAE NEGRU, analist politic: Unii oameni nu sunt bine informaţi şi devin un instrument foarte facil pentru anumiţi politicieni care au anumite scopuri politice, în mod special scopul de destabilizare sau de demonizare a Maiei Sandu. Republica Moldova, Chişinăul încă nu a găsit pârghiile necesare de acomunica sau instrumentele şi căile de a comunica cu cetăţenii din UTAG. Există partide politice care reprezintă interesul Rusiei şi acre îi susţin pe cetăţenii de acolo în eroarea lor, dezinformarea, esentimentele împotriva Chişinăului.
Başcanul Evghenia Guţul a declarat de la Moscova că președintele a ales această dată pentru vizită, profitând că ea nu se află în ţară. Maia Sandu i-a dat replica.
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Eu mă întâlnesc cu persoanele care muncesc pentru cetăţenii Republicii Moldova. Nu intenţionez să mă întâlnesc cu persoanele care muncesc pentru organizaţiile criminale şi corupte.
În Autonomia Găgăuză, Uniunea Europeană a investit, în ultimii 10 ani, peste 40 milioane de euro în proiecte de dezvoltare.