Actualitate

/ AUDIO/ Cum să scapi de răspundere legală? Instrucțiuni noi pentru activiștii Șor de la Kremlin

post-img
Participații la un protest în susținerea Marinei Tauber în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani

Un nou mecanism de corupere electorală prinde contur în Republica Moldova, având în prim-plan blocul „Victoria”, condus de condamnatul fugarul Ilan Șor. Potrivit deschide.md, gruparea „ȘOR” a elaborat un sistem de recrutare, instruire și control ideologic al activiștilor, folosind platforma digitală TAITO pentru a formaliza angajamentele acestora în mod aparent „legal”.

Potrivit surselor Deschide.MD, așa-numiții „TOP ACTIVIȘTI”, fiecare responsabil de câte zece simpatizanți, au trecut printr-un proces riguros de selecție, instruire online și evaluare. Programul a inclus: lecții tematice pe subiecte ideologice; activități practice, inclusiv în spațiul public; testări online și interviuri finale pentru validare. Deschide susține că a reușit să obțină o secvență audio realizată în timpul unui curs intitulat sugestiv „Instruiri juridice”. 

În cadrul acesteia, o persoană care se prezintă drept „Alla Vitalievna” le oferă activiștilor sfaturi despre cum să își protejeze identitatea și să evite tragerea la răspundere pentru ilegalitățile comise la comanda grupării criminale „ȘOR”. Instructorul insistă pe metode de securizare a comunicării, precum și pe tehnici pentru a evita detectarea și monitorizarea pe rețele sociale. Mai mult, participanții sunt instruiți cum să recunoască și să se protejeze de filajul operat prin aplicații de mesagerie.

În ce privește declarațiile lui Șor din 6 iulie de la Moscova, când acesta a cerut „uniunea” cu Rusia, anunț care a fost pe larg criticat de cetățenii R. Moldova, instructorul „Alla Vitalievna” explică activiștilor că, în cadrul discuțiilor cu electoratul, să le spună că ar fi vorba de o uniune după modelul Rusia-Belarus.

În urma acestui proces, 242 de activiști au fost acceptați și integrați în rețea. Fiecare a primit un cod de identificare pentru a continua instruirile, iar „munca” lor este răsplătită cu un salariu lunar de 15.000 de lei. Însă acești bani ar fi, de fapt, o plată pentru loialitate politică, participare organizată la proteste și diseminarea mesajelor propagandistice în rândul alegătorilor.


Contracte digitale și obediență totală

Documentele semnate prin aplicația TAITO nu sunt simple formalități. Acestea obligă activiști Șor: să participe obligatoriu la toate evenimentele publice, cum ar fi proteste, marșuri și mitinguri electorale; să mențină o prezență vizibilă și bine organizată în rândul alegătorilor; să deruleze o așa-numită „activitate informațional-educative”, care, în realitate, constă în manipulare și influențare a opiniei publice. Mai grav, aplicația presupune confirmarea expresă a obedienței față de conducerea blocului „Victoria” – un mecanism digital de subordonare politică, fără precedent în R. Moldova.

Citește și: Victoria Furtună și clonele lui Șor din Blocul „Victoria”, interziși în UE

Schema pusă la cale de gruparea „ȘOR” seamănă cu o rețea corporatistă a propagandei – structură ierarhică, centru de comandă digital, bani pentru loialitate și o armată de activiști gata să mobilizeze masele. Această practică ridică semne grave de întrebare asupra integrității procesului electoral din Republica Moldova.

 Mecanismul elaborat de blocul „Victoria” nu este doar o simplă strategie politică, ci o schemă bine finanțată, prin care alegătorii sunt manipulați indirect. În esență, avem de a face cu o rețea de activiști plătiți, subordonați digital prin platforma TAITO, care pot fi mobilizați rapid pentru a crea iluzia unei susțineri populare spontane.

Consiliul UE a sancționat, marți, șapte exponenți ai Blocului „Victoria/ Pobeda”, asociați oligarhului fugar Ilan Șor. E vorba despre Victoria Furtună, Alexandru Beșchieru, Vadim Grozavu, Alexei Lungu, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Natalia Parasca. În plus, în lista de sancțiuni au fost incluse trei entități juridice asociate grupului criminal Șor. 

Conform acestei decizii, persoanele respective au accesul interzis în UE, iar activele lor de pe teritoriul UE – conturi, proprietăți imobiliare, participații în companii – sunt înghețate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor