Actualitate

Furtună devastatoare, ieri, în București. O femeie a murit din cauza unui acoperiș luat de vânt

video

Furtună de Cod roşu, aseară, în Bucureşti şi Ilfov. Au fost smulse acoperişuri, zeci de copaci au fost rupţi de vânt şi mulţi au căzut peste maşini. În Otopeni, o femeie a murit după ce o bucată dintr-un acoperiş a fost aruncată de rafalele puternice peste casă în care se află. Alte două persoane au fost rănite. Astfel de fenomene sunt tot mai frecvente si mai severe, atentioneaza specialistii.

Vijelia care a lovit Bucureștiul face parte din categoria furtunilor supercelulare, cele mai rare, dar și cele mai severe furtuni, spun experții. Se caracterizează prin curenți ascendenți, care adesea, se rotesc.

Alexandru George, reprezentant Raw Meteo: România s-a aflat într-un context sinoptic favorabil dezvoltării unor furtuni severe. Putem să vorbim despre o supercelulă clasică formată la limita dintre județele Teleorman și Giurgiu. Va deveni o obișnuință.

Pericolul principal la astfel de furtuni e vântul foarte puternic.

Florinela Georgescu, director prognoză meteorologică, ANM: Vitezele vântului măsurate la stațiile meteorologice au ajuns la 100 km pe oră. În zona Bucureștiului stațiile meteo au înregistrat viteze între 76 și 86 de km pe oră, Aeroportul Băneasa a înregistrat o viteză de 101 km pe oră, la fel și la Slobozia. Sunt fenomene extreme ale instabilității atmosferice, din așa furtună pot lua naștere tornadele.

Vijelia a lovit Bucureştiul puternic, mai ales în zona de nord. O persoană din Otopeni a decedat, iar alte două au fost rănite.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Avem o persoană decedată care se afla în casa ei și a fost lovită de un element desprins de la alt bloc. Ea se afla la etajul 5. A intrat un element care a rănit-o și ucis-o în casă. Am mai avut încă două persoane rănite în Sectorul 1 din cauza unor crengi.

La Academia de Poliţie din Băneasa acoperișul a fost luat de vânt, iar sediul arată ca o clădire devastată.

Peste 500 de copaci și 24 de stâlpi de electricitate au căzut pe carosabil în București și Ilfov și zeci de mașini au fost avariate.

Traficul aerian a fost temporar afectat joi, din cauza furtunii. În jur de 15 aeronave care trebuiau să aterizeze pe Aeroportul Internațional Otopeni au fost dirijate să mai rămână în aer și au aterizat cu întârziere.

La 112 au fost peste 700 de apeluri. La Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost ridicat nivelul de alertă și au fost chemați angajații de acasă. Echipele de intervenție formate din pompieri, angajați ai ADP și de la drumuri au lucrat toată noaptea pentru a remedia pagubele provocate de furtună.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter