Covid-19

Autorităţile sanitare din R. Moldova se pregătesc pentru un nou val de COVID-19, inclusiv pentru noua tulpină numita Kraken

Deces viroza
Sursa video: TVR MOLDOVA

Încă un deces de gripă în Republica Moldova. Presa din regiunea transnistreană scrie că este vorba despre o femeie de 44 de ani. Între timp, autorităţile se pregătesc şi de un nou val de Covid-19, iar noua tulpină Kraken ar putea ajunge şi în Republica Moldova. Asta spune expertul internaţional în sănătate publică, Ala Tocarciuc. Potrivit acesteia, în plin sezon al infecţiilor gripale, autorităţile trebuie să fie pregătite pentru a monitoriza şi eventuale cazuri de flurona, o combinaţie dintre COVID şi alte infecţii virale. O soluţie ar fi imunizarea cu seruri adaptate la noile la subvariante, care deocamdată nu se găsesc în depozitele farmaceutice din Republica Moldova.

Expertul Ala Tocarciuc susţine că autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie pregătite pentru noi cazuri de flurona. Adică, o infectare concomitentă cu două sau chiar trei tipuri de virusuri. Părerea este împărţită şi de reprezentanţii din sănătate publică. Aceştia îndeamnă oamenii să folosească masca de protecţie în locurile aglomerate. Chiar şi aşa, epidemiologii nu văd încă necesitatea impunerii unor restricţii la nivel naţional.

ALA TOCARCIUC, expert internaţional în sănătate publică: "Kraken cu siguranţă va veni şi în Republica Moldova, pentru că este în Europa deja. Pe de altă parte avem o incidenţă mare a virusurilor gripali şi a virusurilor care provoacă infecţii respiraţii acute şi, de asemenea, nu poate fi exclus situaţiile de infectare încruţişată."

ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, medic epidemiolog, ANSP: "E clar că, dacă în Republica Moldova va fi tulpina care este în altă ţări, situaţia se poate complica. De aceea ne adresăm către populaţie… să fie foarte prudentă. Chemăm populaţia să se vaccineze şi împotriva gripei sezoniere şi măsurile sunt bine determinate, este igiena personală, igiena tusei…"

Părerile sunt împărţite atunci când este vorba despre evoluţia şi gravitate tulpinei Kraken. Ala Tocarciuc consideră că aceasta nu ar dezvolta forme agresive ale bolii.

ALA TOCARCIUC, expert internaţional în sănătate publică: "La unii oameni uşor evită anticorpii obţinuţi şi din urma vaccinării, şi din urma bolii. Se transmite rapid, se instalează primele simptome rapid, dar formele de boală nu sunt foarte grave, respectiv presiunea pe sistemul medical nu ar trebui să fie foarte mare. Pericolul este pentru pacienţii cronici, cu vârstă înaintată şi care au mai multe comorbidităţi."

Epideomiologul Ştefan Grigoriţă o contrazice pe Ala Tocrciuc.

ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, medic epidemiolog, ANSP: "După datele care sunt publicate atât de OMS, cât şi de colegii din alte ţării, tulpina este mult mai infecţioasă şi ea poate provoca mai multe forme mai grave decât Omicron. Sistemul este pregătit dacă se va complica situaţia epidemiologică."

Imunizarea cu vaccinuri adaptate noiii subvariante ar fi una dintre soluţiile care ar putea ţine departe infectarea.

VEACESLAV GUŢU, şef, Secţia Supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, ANSP: "Studiile care s-au efectuat cu Pfizer a demonstrate că vaccinul protejează inclusiv şi pentru această subtulpină Kraken a Omicron, în prevenirea formelor grave. Austria urmează, vrea să doneze Republicii Moldova un lot de vaccin bivalent, Ministerul Sănătăţii este în colaborare. Este vorba de aproximativ 80 de mii de doze de vaccin."

O bună parte a ţărilor europene se confruntă cu o explozie de cazuri de Kraken, iar în România au fost deja confirmate primele trei infectări. Ultimele investigaţii de laborator, din nouă ianuarie, arată că în Republica Moldova nu sunt infectări cu Kraken şi nici de flurona. În prezent, în depozitele farmaceutice sunt peste 100 de mii de doze de vaccin anti-COVID, iar rata de imunzare a populaţiei este de 32 la sută.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter