Justiție

Condamnații pe viață vor putea fi eliberați condiționat doar după 30 de ani de închisoare

post-img
Igor Chiriac

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în două lecturi proiectul de lege privind interpretarea articolului 7 din Legea privind amnistia. Legea, aprobată cu 54 de voturi „pentru”, urmărește clarificarea condițiilor de aplicare a comutării pedepsei și a liberării condiționate pentru persoanele condamnate la detenție pe viață.

Igor Chiriac, autorul proiectului, a explicat că aceste modificări sunt necesare pentru a asigura aplicarea uniformă a legii și pentru a preveni posibilitatea unei „dubla reduceri a pedepsei” în cazul persoanelor care au avut pedeapsa comutată.

Conform noilor reglementări, persoanele care au comutat pedeapsa din detenție pe viață în pedeapsă cu închisoare nu vor mai putea solicita instanței, reducerea suplimentară a termenului de închisoare.

„Nu sunt aplicabile în același timp atât comutarea pedepsii detențiunii pe viață în închisoare și tot față de aceeași persoană să fie eliberat condiționat de răspundere penală înainte de termen sau să-i fie aplicată înlocuirea părții din pedeapsă neexecutată cu o pedeapsă mai blândă”, a declarat deputatul.

Astfel, persoana condamnată căreia i s-a redus termenul de pedeapsă sau i s-a comutat pedeapsa nu va putea fi liberată condiționat de pedeapsă înainte de termen.

Aceste prevederi vor fi aplicate inclusiv în privința persoanelor condamnate cărora li s-au redus termenul de pedeapsă sau li s-au comutat pedeapsa, în baza Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova și, ulterior, au fost eliberate înainte de termen.

Mai exact, efectele proiectului legii pentru interpretare vor fi aplicate inclusiv în cazul persoanelor care deja au beneficiat de preemțiunea eronată a normelor supuse interpretării.

Potrivit autorului, persoana care execută pedeapsa detenţiei pe viaţă va putea fi liberată condiţionat de pedeapsă înainte de termen doar dacă a executat efectiv cel puţin 30 de ani de închisoare, fără a se lua în calcul compensarea privilegiată a zilelor de muncă.

„Persoanele în privința cărora s-a comutat pedeapsa din detențiune pe viață în închisoare la 30 ani, nu vor mai fi eligibile ca să se adreseze instanței de judecată pentru a le mai reduce din termenul de 30 încă o parte din pedeapsă. Altfel spus, ei vor trebuie să execute efectiv închisoare timp de 30 ani,” a explicat Chiriac.

Aceste prevederi se vor aplica și persoanelor care au deja proceduri în derulare pentru liberarea condiționată sau înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă. Modificările vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost adoptat cu majoritatea parlamentară: 54 de voturi ale formațiunii PAS. 17 deputați nu au votat.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter