Politic

Nicolae Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen și ceilalți lideri PPE despre susținerea R. Moldova: Toți exprimă la unison sprijinul total pentru Maia Sandu și pentru referendumul de integrare în UE

post-img
Nicolae Ciucă, Ursula von der Leyen

Președintele Partidului Național Liberal Nicolae Ciucă a discutat joi, la Bruxelles, despre sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova și despre susținerea pe care liderii Partidului Popular European, Comisiei Europene și Parlamentului European o acordă Chișinăului, inclusiv președintei Maia Sandu și referendumului pentru integrare europeană, în timp ce această țară se confruntă cu presiuni și ingerințe electorale ale Rusiei, transmite CaleaEuropeană.ro.

Săptămâna trecută a fost o rezoluție la nivelul Parlamentului European pentru întărirea rezilienței Republicii Moldova ca să facă față acestui război hibrid, acestor ingerințe hibride ale Moscovei. Tot săptămâna trecută a fost o vizită a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în Republica Moldova și a venit cu un plan de sprijin economic în valoare de 1,8 miliarde de euro“, a spus Ciucă, în cadrul unor declarații de presă susținute după participarea la summitul Partidului Popular European.

El a precizat că în cadrul summitului și înainte de summit a avut discuții cu președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola despre susținerea acordată Republicii Moldova.

“I-am mulțumit Ursulei von der Leyen pentru că a fost la Chișinău și a anunțat planul de sprijin pentru Republica Moldova”, a subliniat el, considerând că acest plan de reforme și creștere oferă o perspectivă foarte bună parcursului de integrare în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

“Ținând cont că duminică urmează să aibă loc alegerile prezidențiale, și odată cu acestea se va vota și referendumul pentru parcursul european al Republicii Moldova, fiecare dintre cei cu care am discutat au înțeles și cunosc foarte bine nevoia de a continua să sprijinim și să venim cu mesajele către cetățenii Republicii Moldova pentru a putea să înțeleagă nevoia de a închide cât se poate de pozitiv acest referendum. Este nevoie ca Republica Moldova să își continue parcursul european. Toți liderii Partidului Popular European, toți liderii de la nivelul Parlamentului și Comisiei își exprimă la unison sprijinul total pentru Maia Sandu și pentru un vot pozitiv la referendum. Nu ne rămâne decât să exprimăm în continuare aceste mesaje și duminică să existe un rezultat final bun pentru demersurile pe care conducerea pro-europeană a Republicii Moldova le-a întreprins”, a continuat liderul liberal.

Amintim că președintele Consiliului European, Charles Michel, a atenționat marți, într-o scrisoare transmisă celor 27 de șefi de stat sau de guvern din UE înainte de summitul Consiliului European, că Republica Moldova cu un moment crucial pentru calea sa europeană.

Consiliul European va discuta mai multe chestiuni de politică referitoare la relațiile noastre internaționale, inclusiv situația din Moldova, precum și cea din Georgia. Ambele țări se confruntă cu un moment crucial pentru calea lor europeană“, a scris Michel, după ce, la propunerea României și a președintelui Klaus Iohannis, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie sprijinul pentru R. Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o rezoluție politică cu privire la Republica Moldova în care eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei.

Concomitent cu primul tur al scrutinului prezidențial este organizat și un referendum constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Referendumul din 20 octombrie are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este “obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este “europeană”. La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Demersurile europene și occidentale de susținere a Republicii Moldova s-au intensificat în ultima perioadă.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025-2027.

În același timp, miniștrii de externe din opt state nordice și baltice s-au aflat marți în capitala Republicii Moldova, unde au semnat un memorandum de înțelegere cu omologul lor de la Chișinău care are ca scop întărirea capacității acestei țări de a face față politicii externe agresive a Rusiei.

De asemenea, Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în debutul săptămânii care se încheie cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Printre cei vizați sunt bașcanul Găgăuziei, alte patru persoane și o entitate cu sediul în Rusia.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter