Actualitate

Ministrul Andrei Spînu a discutat cu experți din cadrul TCT despre dezvoltarea sistemului de transport din R. Moldova

post-img
întrunire

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a întâlnit cu directorul Comunității Transporturilor, Matej Zakonjsek, și alți reprezentanți ai TCT, pentru a discuta stadiul actual al cooperării dintre Republica Moldova și Comunitatea Transporturilor, precum și agenda comună de acțiuni pentru alinierea legislației naționale la normele europene.

ZFR

S-au trecut în revistă măsurile importante în transportul rutier, feroviar și naval și s-au stabilit proiectele viitoare. S-a discutat, de asemenea, despre modernizarea drumurilor și căilor ferate, cu accent pe necesitatea asistenței în revizuirea, monitorizarea și sprijinirea procesului de reformă legislativă și instituțională în cadrul capitolelor 14 (Politica de Transport) și 21 (Rețele Transeuropene) din aquis-ul comunitar. S-a evidențiat și importanța asistenței acordată de TCT în elaborarea Strategiei de impelementare a sistemelor de transport inteligent.

În domeniul transportului feroviar, discuțiile au vizat modernizarea căilor ferate, importanța separării funcțiilor de gestionare a infrastructurii și de operare în cadrul CFM, și monitorizarea progresului în implementarea noului Cod Feroviar adaptat la cerințele UE.

În ceea ce privește domeniul naval, misiunea de experți ai TCT a discutat și cu responsabilii din sector de la MIDR, dar și de la Agenția Navală. Discuțiile au fost concentrate pe oferirea asistenței în transpunerea Directivelor europene în domeniul naval, dar și în implementarea Planurilor de acțiune de nouă generație pentru Transportul Naval și Multimodal 2025-2027, cu referință la măsurile specifice, termenele clare și responsabilitățile pentru fiecare sector.

Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor (TCT) reprezintă o comunitate de transport între UE și cele 6 țări din Balcanii de Vest în sud-estul Europei, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Serbia.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter