Europa azi

Europa Azi. Mai mulţi miniştri de externe ai UE estimează că Ucraina şi Republica Moldova vor primi statut de candidat pentru aderarea la UE

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Mai mulţi miniştri de externe ai UE estimează că Ucraina şi Republica Moldova vor primi statut de candidat pentru aderarea la UE la summit-ul Consiliului European. Germania promite să furnizeze armament Ucrainei atât timp cât va fi nevoie. Iar preşedintele Băncii Europene de Investiţii susţine că Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei ţară care ar putea avea nevoie de un trilion de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

BFCO

PREVIZIUNI ÎNAINTE DE SUMMIT-UL CONSILIULUI EUROPEAN

Mai  mulţi miniştri de externe ai UE estimează că Ucraina şi Republica  Moldova vor primi statut de candidat pentru aderarea la UE la summit-ul  Consiliului European de joi şi vineri. Potrivit mai multor surse  diplomatice citate de agenţiile internaţionale de presă, în timpul unei  reuniuni organizate la Luxemburg niciunul dintre ambasadorii celor 27 de  state membre nu s-a opus candidaturilor Kievului şi Chişinăului.  Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv vineri privind acordarea  statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova,  care ar deschide calea unei aderări la finalul unui proces îndelungat.

GERMANIA VA OFERI SPRIJIN UCRAINEI CÂT VA FI NEVOIE

Germania  va furniza armament Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, a declarat  cancelarul Olaf Scholz, într-un discurs ţinut azi, în faţa  industriaşilor germani. Scolz a subliniat că săptămâna trecută, în  timpul călătoriei sale la Kiev, s-a convins o dată în plus că Ucraina  aparține Europei şi că trebuie ajutată în faţa agresiunii militare a  Rusiei.

OLAF SCHOLZ :„Ucraina  trebuie să se poată apăra împotriva acestei agresiuni. De aceea, oferim  Ucrainei un sprijin financiar și umanitar substanțial. De aceea,  furnizăm Ucrainei arme - multe dintre ele, apropo, sunt livrate datorită  cooperării noastre strânse cu producătorii de armament din Germania. Și  de aceea, acţionăm împotriva Rusiei cu sancțiuni fără precedent.  Sancțiuni care funcționează. Da, aceste sancțiuni ne afectează și pe  noi, ne afectează companiile. Dar ele sunt justificate.
Germania  se numără printre ţările UE care a fost criticată în mod repetat pentru  că ezită să ofere armament greu Ucrainei pentru a face faţă invaziei  ruse”.

PLANURI PENTRU RECONSTRUCŢIA UCRAINEI

Ucraina  ar putea avea nevoie de un trilion de euro pentru a repara pagubele  provocate de invazia rusească, iar Europa va trebui să joace cel mai  important rol în efortul de reconstrucţie a ţării. Sunt declaraţii  făcute de preşedintele Băncii Europene de Investiţii Werner Hoyer, în  timpul unui briefing de presă organizat la Frankfurt. El a estimat că  valoarea pagubelor ar fi mult mai mare decât cea anunţată oficial luând  în calcul nivelul de distrugere a infrastructurii Ucrainei. Planul de  reconstrucţie a Ucrainei este unul dintre principalele subiecte care vor  fi abordate joi şi vineri la summit-ul şefilor de stat şi de guvern din  UE. La mijlocul lunii trecute, Comisia Europeană a propus un nou ajutor  pentru acoperirea nevoilor financiare ale Ucrainei care se ridică la  cinci miliarde de euro pe lună.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter