România va continua să susțină independența energetică a Republicii Moldova, în condițiile în care Chișinăul trece printr-o „perioadă grea”, din cauza șantajului energetic rusesc. Despre aceasta scrie ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook, subliniind că românii au „datoria morală de a-i sprijini pe frații de peste Prut să depășească această criză”.
„Să fie învățătură de minte tuturor: când depinzi de gazul rusesc, ești șantajabil, deci dependent și vulnerabil. Asta NU e suveranitate!”, scrie ministrul Burduja, subliniind măsurile pe care prin care România ajută Republica Moldova, pe segmental energetic.
„România livrează deja energie electrică Republicii Moldova, acoperind o bună parte din deficitul de aproximativ 600 MW, rezultat din stoparea gazului rusesc către Transnistria. Am discutat aproape zilnic cu Prim-Ministrul Dorin Recean, pe care îl apreciez în mod deosebit, și am găsit împreună soluții”.
Burduja a ținut să dezmintă afirmațiile conform cărora România exportă Republicii Moldova gratuit energie electrică și gaze naturale: „Toate aceste exporturi se fac în termeni comerciali, dincolo de toate intoxicările instrumentate de Moscova și acoliții ei (…) .Minciuna e pur și simplu penibilă, fără nicio bază reală, iar oricine poate verifica datele publice legate de fluxurile comerciale.”
Deși Comisia Europeană a refuzat să scutească România de plata certificatelor CO2 pentru energie livrată R. Moldova, în urma căreia s-ar reduce în jumătate prețul de achiziție a energiei, Bucureștiul continua să caute soluții pentru a putea sprijini Chișinăul, spune Burduja. „Și sunt convins că le vom găsi împreună cu Uniunea Europeană”.
„Am operaționalizat totodată trei linii de 110 kV, care se interconectează cu rețeaua de peste Prut, pentru a susține necesarul de export dinspre România către Republica Moldova. Capacitatea de export a acestor linii va crește de la 100MW la 200MW până la finalul acestui an, ca urmare a finalizării investiției LEA 400kV Smârdan-Gutinaș, proiect strategic pentru toată zona Moldovei și pe care ne străduim să îl accelerăm. Practic, creșterea de 100MW va putea acoperi până la (încă) 10% din consumul Republicii Moldova.
De asemenea, realizarea liniei de înaltă tensiune de 400 kV Suceava-Bălți este o prioritate de grad zero, deoarece va oferi o legătură directă și sigură între sistemele energetice ale României și Moldovei. Termenul de finalizare rămâne 2027.
Pentru sectorul de gaze, gazoductul Iași-Ungheni are o capacitate de interconectare de 6 milioane Nm3, ceea ce acoperă întreg consumul dintre Prut și Nistru. Practic, România a reușit să furnizeze întreaga cantitate de gaze necesară fraților noștri, cu exporturi zilnice de aproximativ 5 milioane Nm3. În termeni comerciali. Gratis au dat gaz doar rușii, doar ca nu a fost gratis, a venit cu nota de plată ascunsă a șantajului energetic”, mai scrie Burduja.
Oricâte interese vor fi deranjnate și oricât vor încerca „trompetele extremiștilor” să mențină dependența de„ resursele altora”, România va merge până la capăt pentru independență energetică.
„Dincolo de declarațiile pompoase ale unor falși patrioți, faptele sunt cele care vor trece peste sârma ghimpată a istoriei și cele care au ținut și țin lumina aprinsă la Chișinău, atunci când este mai greu”, conchide ministrul român.
Amintim că „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. Astfel, gazele rusești nu mai ajung nici la Moldgres, un producător important de energie electrică din regiunea transnistreană, care aproviziona ambele maluri ale Nistrului. În lipsa energiei electrice de la Moldgres, Chișinăul este nevoit să își acopere consumul zilnic de electricitate în proporție de circa 50%, din România, atât de pe bursa OPCOM, cât și în baza contractelor bilaterale.
Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special dimineaţa şi seara.