Noul an a venit nu doar cu scumpiri la energie ci şi la carburanţi. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, de mâine, litrul de benzină va costa cu 22 de bani mai mult iar motorina va fi cu 20 de bani mai scumpă. Şoferii se plâng că noile majorări de preţuri vor fi o povară financiară în plus pentru bugetele lor.
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică explică necesitatea creşterii cu aproximativ 4% a preţurilor de referinţă pentru combustibilii vânduţi în Republica Moldova în urma unor factori atât externi cât şi interni.
MOTIVELE CARE AU GENERAT SCUMPIRILE Creșterea cotațiilor internaţionale la burse cu aproximativ 5%; Majorarea accizelor la carburanți începând cu 1 ianuarie 2025, cu circa 7%, acestea fiind aplicate etapizat timp de 14 zile; Ajustarea marjei comerciale specifice, aplicată de companiile petroliere începând cu 1 ianuarie 2025, cu o creștere de 6 bani sau 1,8%; Deprecierea monedei naționale față de dolarul american cu aproximativ 1,5%.
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MODLOVA: „Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, de mâine, 14 ianuarie, preţul de referinţă al benzinei creşte cu 22 de bani, iar al motorinei cu 20 de bani. Prin urmare, un litru de benzină va ajunge să coste la pompă 24 de lei şi 12 bani, iar un litru de motorină va fi comercializat cu 20 de lei şi 88 de bani”.
Produsul petrolier Preţul Benzina 95 24,12 lei Motorina 20.88 lei
ANRE estimează, însă, că, în perioada următoare, prețurile carburanţilor se vor stabiliza, iar variaţiile vor depinde doar de cotațiile internaționale la petrol și de cursul de schimb al monedei naționale. Şoferii spun, însă, că vor suporta greu această nouă scumpire şi că vor fi nevoiţi să reducă alte cheltuieli.
„Ne afectaează cel mai tare că în fiecare ANRE cu un bănuţ ridică şi cu altul coboară, este un lucru negativ pentru noi. D-voastră cu ce alimentaţi maşina? Cu motorină. Şi cum vi se par preţurile? Merg pe jos, am renunţat la maşină. De cât timp? De două săptămâni. Ne conformăm. Dacă vor continua să crească preţurile nu vă gândiţi poate să renunţaţi la maşină şi să circulaţi cu transportul public? Încă nu, trăim în suburbii şi avem nevoie. Nu este 30 de lei cum a fost iarna trecută. Şi 33 de lei a fost litrul. Nu cred că suntem independenţi încă, dar dacă spre asta mergem atunci îmi pare bine. Poate fi şi 30 de lei litru numai să fim independenţi”.
La nivel global, prețul petrolului a atins pragul de 81 USD/baril, cel mai înalt din ultimele trei luni. Această evoluție nefavorabilă este cauzată de sancțiunile impuse de SUA asupra sectorului petrolier din Rusia.