Expertii in piata imobiliară prognozeaza in acest an continuarea tendintei de crestere a preturilor. În 2024, valoarea locuințelor au crescut cu până la 30%, iar pentru 2025, specialiştii estimează că va fi o crestere mai lentă, datorită unei oferte mai mari și a costurilor mai ridicate ale creditelor ce vor diminua cererea.
În Chișinău, unde se realizează aproape 80% din tranzacțiile imobiliare, achiziționarea unei case este dificilă fără sacrificii mari. Unii așteaptă chiar și un an pentru a găsi o locuință, însă pe măsură ce timpul trece, prețurile continuă să crească.
„Nu cred că ar exista opțiuni mai ieftine. În Durlești, unde locuim, se construiesc cinci blocuri la rând, iar prețurile sunt foarte, foarte mari. Nu reușim să facem față. Singura soluție este plecarea peste hotare. M-ați prins, și eu sunt în căutarea unui apartament și acum mă confrunt cu dificultăți din cauza prețurilor exagerat de mari, având în vedere situația economică. Eu aș căuta într-o zonă centrală, dar aici prețurile sunt foarte mari și, din păcate, nu am găsit nimic care să îmi convină după buzunarul meu”.
Experții estimează că prețurile apartamentelor vor continua să crească și în 2025, dar într-un ritm mai lent datorită scumpirii creditelor.
VICTOR CERNOMORCENCO, specialist imobiliar: „Noi vedem că acum la început de an se vor scumpi deja creditele ipotecare, respective dacă în 2024, aproximativ 40% din toate apartamentele vândute au fost prin credit ipotecar, anul acesta deja nu vom avea aceeaşi cifră, vom avea o scădere pe acest segment. Eu cred că nu vom avea mai mult de 20-30 % de apartamente vândute prin credit ipotecar”.
În acelaşi timp, se așteaptă ca, în acest an, să fie finalizate noi blocuri care vor ajuta la echilibrarea cererii și ofertei. Cererea este acum cu 30% mai mare decât oferta.
VASILE CUCIUC, broker imobiliare: „Presupunem noi că în 2025, preţurile la imobiliare, la fel o să fie într-o creştere, cum am spus de va de 5-8%. Sectoarele care sunt acum în dezvoltare sunt sectorul Ciocana şi Buiucani, acum unde sunt acum mai multe construcţii noi, care se dau acum şi mai târziu în exploatare, cee ace cumva o să stabilească cererile acestea foarte ridicate”.
Potrivit economistului Viorel Gîrbu, dacă autoritățile ar permite extinderea Chișinăului, prețurile locuințelor ar fi mult mai mici.
VIOREL GÎRBU, expert economic: „Autoritățile centrale trebuie să ofere mai multe resurse autorităților locale și, în același timp, să le acorde o mai mare libertate de acțiune. În prezent, reglementările sunt foarte rigide. Autonomia locală există doar pe hârtie, nu și în realitate, iar acest aspect reprezintă unul dintre cele mai critice probleme, în special în ceea ce privește prețul locuințelor. Dacă s-ar permite extinderea Chișinăului, situația ar fi diferită. În anii '90, în perioada sovietică, Chișinăul fusese proiectat să ajungă până la Vadul lui Vodă, din punct de vedere al suprafeței. În realitate, extinderea nu a fost atât de semnificativă, însă densitatea populației a crescut considerabil, la fel ca și numărul de autoturisme”.
În Chișinău se tranzactioneaza aproape 22 de mii de apartamente in fiecare an.