Actualitate

La Chișinău a fost vernisată o expoziție cu realitate virtuală ce prezintă ororile războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei

La Chișinău a fost vernisată o expoziție cu realitate virtuală ce prezintă ororile războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei

La Chișinău a fost vernisată o expoziție cu realitate virtuală ce prezintă ororile războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta poate fi vizitată gratuit, la Muzeul Național de Istorie, timp de trei luni. Vizitatorii vor trăi o experienţă unică pentru că vor ajunge, virtual, direct pe front, cu ajutorul noi tehnologiilor.

ZFR

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Acest război nu este doar al lor, acest război este al nostru, al tuturor. Cu certitudine este războiul tuturor fostelor republici ale uniunii sovietice”.

SINCRON EUGEN SAVA, director, Muzeul Național de Istorie: „Este o expoziţie care demonstrează metode noi, ceea ce este inadmisibil în societatea noastră. Astfel de expoziţii sunt foarte binevenite pentru generaţia tânără ca să cunoască că astfel situaţii nu pot fi repetate şi trebuie să fie condamnate”:

În cadrul expoziției, vizitatorii pot vedea imagini din anumite puncte al Ucrainei înainte și după război, cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuală. De asemenea, vor explora, la 360 de grade, zonele afectate de conflict și vor putea vedea obiecte rămase în urma luptelor, aduse direct de pe front. Toate imaginile au fost surprinse pe teren de o echipă de 10 tineri din Ucraina.

SOFIA BELENCO, manager de proiect: „Imediat cum a apărut posibilitatea de a pătrunde pe teritoriile pe care le-au eliberat ucrainenii, echipa care înainte de asta se ocupa cu proiecte culturale a decis că este important să arătăm ce consecinţe are războiul, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi ce se întâmplă cu adevărat”:

BRIGITTA TRIEBEL, director, Fundația Konrad Adenauer: „Nu a fost şi nu este un război obişnuit între forţe armate, este un război împotriva civililor, împotriva instituţiilor culturale, împotriva culturii ucrainene, limbii ucrainene, împotriva oamenilor obişnuiţi. Această tragedie se vede şi aici prin războiul hibrid dus de Federaţia Rusă în Republica Moldova”:

Expoziția este organizată în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer din Republica Moldova şi poate fi vizitată până pe 20 noiembrie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter