Social

Mamele copiilor cu Sindrom Down au organizat un flashmob în centrul Chişinăului, de Ziua Internaţională a Femei

Mamele copiilor cu Sindrom Down au organizat un flashmob în centrul Chişinăului, de Ziua Internaţională a Femei

Astăzi, de Ziua Internaţională a Femeii, mamele copiilor cu Sindrom Down au organizat un flashmob în centrul Chişinăului. Ele au cerut şanse şi tratament egal pentru toți cei cu necesităţi speciale.

Practica internațională a demonstrate că și copiii cu sindrom Down pot participa activ la viața socială şi pot fi independenţi, dacă au susţinerea celor din jur. Elena Ceban poate fi un exemplu. Ea îşi învață băiatul de 14 ani să mergă la școală, să participe la concursuri de dans, chiar şi peste hotare, dar şi să circule singur cu mijloacele de transport public. ELENA CEBAN mama unui copil cu sindrom Down: „Am început să exersăm pentru a-l pregăti de viaţa independentă. El urcă pe la uşa din faţă a autobuzului şi merge spre şcoală, iar eu urc pe la uşa din spate. Mă ascund printre călători, aşa încât să nu mă vadă că sunt în autobuz. Astfel el crede că merge singur la şcoală”. Pentru ca acest efort să nu fie în zadar, este nevoie de sprijinul societății. Incluziunea socială de care se tot vorbește nu trebuie să fie o vorbă în vânt și o prioritate. Acest mesaj a și fost promovat la flashmob-ul organizat azi în centrul Chişinăului. „Sunt mama unui băieţei minunat cu sindromul Down. Un băiat care deja a absolvit universitatea şi este încadrat în câmpul muncii. Mi-a fost greu la început pentru că nu eram primiţi de societate, nu ştiu dacă şi acum societatea este pregătită pentru a primi aceşti copii minunanţi ai soarelui. Dar noi ne-am străduit să-i dăm toată dragostea şi atenţia. Trebuie să fie mai puternice. Cu aşa copii trebuie să ai putere şi răbdare. Copiii noştri sunt ca şi ceilalţi. Numai că sunt copii toată viaţa”. IVAN GONCEARUC director Dezvoltare Strategică, Dacia Buiucani: „Avem un singur obiectiv global şi acesta este integrarea persoanelor cu sindromul Down în societate, pentru că există o mulţime de probleme, din păcate”. La eveniment a fost și o donație de broșuri u desene ale copiilor cu sindromul Down, însoţite de texte educative.

„Mama mea este aşa cum a spus Dumitru Matcovschi: Mai frumoasă decât viaţa, doar femeia poate fi! Soarele e unul! Mama una este!”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter