Actualitate

Drumul de acces spre punctele de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești – Reni va fi reabilitat

Drumul de acces spre punctele de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești – Reni va fi reabilitat

Drumul de acces spre punctele de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești – Reni va fi reabilitat. Va fi construit și un drum de ocolire a satului Giurgiulești și o parcare pentru camioane. Costul proiectului de infrastructură este de peste 15 milioane de euro, iar jumătate din valoare va fi acoperită de către Uniunea Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

ZFR

Drumul de acces dintre punctul de trecere a frontierei Reni – Giurgiulești și Giurgiulești-Galați se află într-o stare deplorabilă. Reabilitarea drumului şi construirea unei șosele de centură va fluidiza traficul.

„O părere bună, nu o să mai fie camionae, o să fie mai puţin trafic, copii vor se putea plimba cu bicicletele. În primul rând, deranjează noaptea, oamenii vor să se odihnească şi este acest zgomot, duduie tocmai. Dar şi ziua – se formează traficul asta, lumea pleacă, vine la lucru”.

Investitia este de peste 15 milioane de euro, iar jumătate din bani vin de la Uniunea Europeană. Drumul va fi extins la patru benzi iar șoseaua de centură va avea 3,15 km și o să ocolească satul Giurgiulești.


NICOLAE MÎNDRA secretar de stat, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Reabilitarea şi extinderea a 4 benzi a drumului între Vama Reni şi Giurgiuleşti, apoi care merge la Galaţi. Apoi este vorba despre construcţia a unui drum lung, în regiunea aceasta, cu două benzi, acum sunt în desfăşurare studiile pentru proiectare. Şi o parcare, în zona adiacentă a acestui drum de ocolire”.

ZFR


Parcarea va fi dedicata maşinilor de mare tonaj iar pentru conexiuri rutiere și fluidizarea traficului vor fi amenajate două sensuri giratorii.


NICOLAE MÎNDRA secretar de stat, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Studiile de fezabilitate sunt finalizate. Avem de finalizat proiectarea tehnică a acestor lucrări. Începând cu anul viitor, sfârşit de an, propunem pentru implementatori începerea construcţiei”.


Potrivit reprezentanţilor Ministerului Infrastructurii, drumul va fi dat în exploatare în 2027. Dosarul pentru reabilitarea drumului a fost depus în ianuarie la Comisia Europeană care a selectat 134 proiecte de infrastructură de transport pentru a primi granturi în valoare de peste 7 miliarde de euro, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter