Social

Locuitorii satului Dumbrăveni, raionul Soroca, au, în sfârşit, acces la apă potabilă. România a contribuit cu aproape un milion de lei la construcţia sistemului de alimentare cu apă

Locuitorii satului Dumbrăveni, raionul Soroca, au, în sfârşit, acces la apă potabilă. România a contribuit cu aproape un milion de lei la construcţia sistemului de alimentare cu apă

Locuitorii satului Dumbrăveni, raionul Soroca, au, în sfârşit, acces la apă potabilă. Totul, datorită programelor guvernamentale și sprijinului financiar din partea României, care a contribuit cu aproape un milion de lei la construcţia sistemului de alimentare cu apă. Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu, a mers în localitățile beneficiare să vadă lucrările realizate.

ZFR

În ultimii ani, în satul Dumbrăveni a fost construit un turn de apă și a fost instalată o stație de tratare a apei. Lucrările au fost realizate prin programul "Satul European" şi au costat aproape 3,2 milioane de lei.

De asemenea, pentru construcția a nouă kilometri de apeduct s-au investit peste 5,5 milioane de lei. 4,6 milioane de lei au fost alocate de Fondul Național pentru Mediu, iar 800 de mii de lei sunt din bugetul primăriei. Pentru investiţiile ulterioare în infrastructură, localnicii își pun, în continuare, speranţa în ajutorul României. Iar Primăria a depus o cerere de participare la programul guvernamental "Satul European 2". VEACEASLAV DOBROVOLSCHI primar, comuna Vădeni, raionul Soroca: „Este și contribuția Guvernului României, care constituie peste 970 mii de lei. Sperăm, ca în viitor să putem continua ceea ce ține de apă, avem, în continuare, construcția rețelei exterioare pentru satul Vădeni, unde populația este mult mai mare și sperăm că conectări vor fi peste 400”. EXCELENŢA SA CRISTIAN LEON ȚURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: „Nu există o sumă totală anume alocată "Satului European", însă există un acord bilateral între România și Republica Moldova. Un acord care prevede o asistență totală de 100 de milioane de euro, în diverse domenii. Din această sumă totală se alocă finanțări individuale pe proiecte. Unul din domeniile vizate este, exact, infrastructura cu apă potabilă, de exemplu, şi din această dimensiune se fac alocările pentru astfel de proiecte”. Mai mult de 50 din cele 80 de gospodării din satul Dumbrăveni, comuna Vădeni, au fost deja conectate la sistemul de alimentare cu apă. Comuna are o populație totală de aproape 2.200 de persoane.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter