Actualitate

Andrei Curăraru, expert Watch Dog: Asocierea la Inițiativa celor Trei Mări demonstrează că R. Moldova devine tot mai europeană și mai democratică

Andrei Curăraru, expert Watch Dog: Asocierea la Inițiativa celor Trei Mări, demonstrează că Republica Moldova devine tot mai europeană și mai democratică

Invitarea Republicii Moldova să devină stat asociat al Inițiativei celor Trei Mări demonstrează că statul a devenit tot mai european și mai democratic, ceea ce va facilita parcursul european al Chișinăului. De această părere este expertul Comunității Watch Dog Andrei Curăraru și a fost exprimată în cadrul emisiunii Impact Global de la TVR MOLDOVA.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: În declarația finală sunt câteva paragrafe dedicate exclusiv R. Moldova, aș vrea să ne explicați din punct de vedere al diplomației și din punct de vedere practic, ce înseamnă când la un asemenea summit R. Moldova este inclusă în declarația finală?

Andrei Curăraru, expertul Comunității Watch Dog: R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de observator. Pe când Grecia a devenit membru cu drepturi depline ce ne dă posibilitate în primul rând este vorba despre diplomația economică. De fiecare dată când are loc acest forum are loc și un forum investițional. Noi putem să atragem investiții în Republica Moldova. Al doilea aspect, cu mult mai important din punctul meu de vedere, îți dă o platformă de negociere bilaterală și multilaterală în contextul inițierii negocierilor cu UE. Ori această platformă regională reunește preponderent state din Uniunea Europeană. Trei, această posibilitate de a deveni o țară asociată unei astfel de inițiative vorbește și la modul simbolic despre faptul că R. Moldova devine tot mai europeană, își asumă responsabilități în cadrul platformelor de cooperare europene și dă dovadă de o maturitate politică, adică intră în clubul statelor democratice versus ceea ce a fost până acum: asociația pe CSI și mecanismul de asociere.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter