Cultură

Zilele Europene ale Patrimoniului. La Chișinău va avea loc Târgul Meșterilor Populari și va fi vernisată expoziția de costume tradiționale „Acasă la origini”

post-img
Târg

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2024, dar și cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în incinta acestuia se va desfășura, Târgul Meșterilor Populari.

ZFR

Evenimentul va avea loc pe 28 septembrie, între orele 10:00 și 16:00, acolo unde vor participa meșteri populari din diverse domenii: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri care împletesc fibre vegetale, precum și cei care confecționează salbe și instrumente muzicale. Aceștia sunt invitați să contribuie la completarea patrimoniului muzeal cu exponate noi, inclusiv vizitatorii vor avea ocazia să rămână în istorie prin donații de piese cu valoare culturală.

Pe parcursul Târgului, vizitatorii vor avea ocazia să urmărească un program artistic susținut de interpreți precum: Ioana Căpraru, artistă a poporului; Veronica Vălută-Bantaș; Arsenie Botnaru; Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță; Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”; precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”).

Târgul meșterilor populari

De asemenea, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu A.O. „Șezătoarea Basarabiei”, va prezenta, cu începere de la ora 11:00, expoziția de costume tradiționale „Acasă la origini”.

Membrele Asociației Obștești „Șezătoarea Basarabiei”, din diferite localități ale Republicii Moldova, vor prezenta 20 de costume tradiționale, inspirate din colecția de port a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Târgul meșterilor populari

Copiii vor putea participa la un atelier de creație, cu genericul „Toamna de aur”, în Grădina Botanică a muzeului.

Intrarea la eveniment este liberă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter