Actualitate

Noua lege de apărare a României. Ce prevede și unde se poate aplica

Noua lege de apărare a României. Ce prevede și unde se poate aplica

Proiectul de lege privind Apărarea Naţională a României, dar şi a românilor din alte ţări nu prevede o incursiune militară ci doar protejarea cetăţenilor săi, aflaţi în dificultate, inclusiv socială. Precizarea a fost făcută de vicepreşedintele Comisiei de Apărare ai Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, Bogdan Rodeanu, în exclusivitate pentru TVR Moldova. Dacă va fi votată, noua lege îi va permite președintelui României să ia decizii privind apărarea cetățenilor fără a cere acordul altor instituţii de stat.

Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, a stârnit speculaţii la Chişinău. Unii au sustinut că asta ar permite militarilor să intervină în alte ţări pentru a proteja cetăţeni români aflaţi în pericol. În realitate, potrivit vicepreşedintelui Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, un asemenea scenariu s-ar putea lua în considerare, doar la solicitarea ţării gazdă. Noua lege are o menire cu mult mai profundă şi nu se referă neapărat la o situaţie de război.



BOGDAN RODEANU deputat, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, România „:Un român, aflat în pericol, nu este neapărat ameninţat cu arma, să fie în calea unei invazii militare. Apărarea românilor şi a Republicii Moldova este în derulare, din partea României. Moldova nu este ameninţată de perspectiva unei lovituri directe din partea Federaţiei Ruse în momentul în care Ucraina pică, ci este supusă unei agresiuni hibrid ce se manifestă sub toate formele, nu numai in formaţional ci şi economic. Ca să-ţi aperi cetăţenii trebuie să sprijini direct ţara care-i găzduieşte, adică Republica Moldova."



Punctul patru din articolul patru al proiectului de lege spune că: „Preşedintele Romaniei poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflati în pericol în afara teritoriului național, conform legii”.



BOGDAN RODEANU deputat, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, România: „Preşedintele României poate dispune direct, nu mai trebuie Parlament, Guvern şi toate celelalte. Proiectul ăsta de lege a făcut o chestie foarte interesantă, a transformat apărarea militară în apărare politico-militară. Români din Republica Moldova care trebuie sprijiniţi şi apăraţi şi de foame şi de frig şi de lipsă de educaţie, şi de condiţii deficitare în sistemul de sănătate."


Deputatul roman a precizat că statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, oferă Republicii Moldova dreptul de a fi protejată, în caz de invazie militară din partea Federaţiei Ruse, de toţi partenerii Uniunii Europene. Totuşi, acest lucru trebuie făcut în colaborare cu autorităţile statului gazdă şi la cererea acestuia.



BOGDAN RODEANU deputat, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, România: „În momentul în care, Republica Moldova a devenit ţară în cursa de aderare, atunci beneficiază de tot sprijinul statelor partenere. Aliaţii, nu doar ai României, dar şi ai UE, vor acţiona în acest context, adică nu e vorba doar de România ci şi aliaţii NATO, UE."


Generarul român în retragere, Virgil Bălăceanu, a declarat duminică, la emisiunea Impact Global, că articolul de lege care a creat speculaţii se referă la combaterea acţiunilor de război hibrid.



PROIECT DE LEGE PRIVIND APĂRAREA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: „Parlamentul României aprobă angajarea unor capabilităţi militare şi nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea ameninţărilor hibride, la propunerea Preşedintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, România.



VIRGIL BĂLĂCEANU general în retragere, România: „Haideţi să luăm o acţiune de război hibrid care să vizeze Republica Moldova şi chiar România în domeniul energetic. România ar putea interveni prin acele mijloace non-militare. Sunt destule situaţii când privitor la asigurarea cu resurse energetice, România poate sprijini Republica Moldova."


Legea privind apărarea naţională a României nu a fost schimbată din 1994.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter