Social

Ziua internaţională a jocului a fost sărbătorită şi de micuţii care frecventează Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chişinău

Ziua internaţională a jocului a fost sărbătorită şi de micuţii care frecventează Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chişinău

Ziua internaţională a jocului a fost sărbătorită şi de micuţii care frecventează Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chişinău. A fost o adevărată sărbătoare pentru cei mici, dar şi pentru părinţi şi angajaţii instituţiei. Anual, în acest centru primesc asistenţă gratuită multidisciplinară circa 2.400 de copii.

ZFR

Olga îl aduce la centru pe copilul său care, acum un an, a fost lovit de o maşină. Acum, băiatul trece printr-un proces de reabilitare.

Şi pentru Marius, centrul este ca o a doua casă. Aici el poate socializa, participând la diverse activităţi.

Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chişinău este unica instituţie de acest gen în Republica Moldova. Aici 90 de specialişti oferă, zilnic, la peste 100 de copii, asistenţă în reabilitarea fizică, psihică şi socială.

DORINA COVAL, asistent social: „Identificăm problemele sociale cu care se confruntă familiile social vulnerabile mai ales în staţionar fiind. Astfel facem legătura cu asistentul social comunitar, cu serviciile sociale existente în comunitate şi îmbunătăţim calitatea vieţii copiilor”:

NICOLAE BALAUR, kinetoterapeut: „Ajutăm într-o oarecare măsură copiii să facă primii paşi în viaţa asta care pentru ei este destul de grea deoarece suferă de diferite maladii”:

ECATERINA GÂNCOTĂ, director, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii: „Scopul nostru de bază este să facem copiii să se mişte, să-şi dorească să practice diverse activităţi, începând cu activităţile psihopedagogice cum ar fi lucrul cu mânuţele, colorat, desenat, plastelină şi aşa mai departe. Dacă părintele sau medicul de familie pune sub semnul întrebării dezvoltarea copilului, ceva nu merge, ceva întârzie, atunci noi suntem deschişi pentru orişicare copil”.

Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii funcţionează din anul 2008.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter