Extern

Consiliul NATO-Ucraina a discutat “situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre după atacul cinic al Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, foarte aproape de România”

post-img
Consiliul NATO-Ucraina a discutat “situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre după atacul cinic al Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, foarte aproape de România”

Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit miercuri, pentru a doua oară după reuniunea inaugurală de la Vilnius, pentru a aborda situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a încetării unilaterale de către Rusia a Inițiativei privind grâul de la Marea Neagră, mediată de Organizația Națiunilor Unite și de Turcia, reuniunea fiind convocată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și prezidată de secretarul general adjunct Mircea Geoană, scrie Caleaeuropeană.ro

Aliații și Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră și încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume, arată NATO într-un comunicat.

Ei au condamnat, de asemenea, recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Odesa, Mykolaiv și a altor orașe portuare, inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra instalației ucrainene de depozitare a cerealelor din orașul portuar dunărean Reni, foarte aproape de granița cu România.

Aliații au remarcat faptul că noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a Bulgariei, a creat noi riscuri de erori de calcul și de escaladare, precum și obstacole serioase în calea libertății de navigație.

“Rusia continuă să dea dovadă de o lipsă totală de respect față de dreptul internațional și față de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene. Rusia amenință navele civile, terorizează orașe pașnice și distruge părți din patrimoniul cultural mondial prin loviturile sale brutale. NATO este unită. Suntem solidari cu aliații noștri de la Marea Neagră”, a declarat secretarul general adjunct, Mircea Geoană.

“Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase și escaladate în regiunea Mării Negre. Rusia trebuie să înceteze să mai înarmeze foametea și să amenințe cu instabilitatea alimentară pe cei mai vulnerabili oameni din lume. Acțiunile Rusiei prezintă, de asemenea, riscuri substanțiale pentru stabilitatea regiunii Mării Negre, care este de importanță strategică pentru NATO. Aliații intensifică sprijinul acordat Ucrainei și ne sporesc vigilența. Rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune”, a subliniat și Jens Stoltenberg.

Aliații au salutat eforturile continue ale Turciei de a revitaliza acordul privind cerealele și eforturile altor aliați – inclusiv ale Bulgariei și României – precum și ale Uniunii Europene și ale Națiunilor Unite de a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră și maritimă. Aliații au precizat, de asemenea, că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră.

NATO și aliații intensifică supravegherea și recunoașterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone. Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiune, inclusiv cu două noi grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria și România.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter