Extern

Un soldat rus vorbește despre ofensiva rusească eșuată de la Harkov: „Ne-au trimis ca pe animale la tăiere. Nu știu dacă mai scap”

post-img
Soldat rus

Anton Andreev, soldat rus în a cincea companie al celui de-al 1009-lea regiment al armatei invadatoare ruse din Ucraina vorbește despre situația catastrofală în care se regăsesc trupele lui Putin după noua tentativă de ofensivă de la Harkov, relatează The Guardian.

Soldatul rus spune că unitatea sa a fost decimată – doar 12 din 100 de soldați mai sunt încă în viață, aflați în fața unui foc ucrainean continuu în Vovceansk, principala țintă a avansului rusesc, scrie Digi24.

Andreev spune că atacul ucrainean cu drone și foc de mitralieră a fost imposibil de oprit de invadatori care au fost presați de comandanții lor să avanseze, în ciuda situației dramatice.

„Ne fac franjuri, pur și simplu. Suntem trimiși sub foc de mitralieră, de drone, pe timp de zi, ca animalele la tăiere. Comandanții doar ne strigă «Înainte! Înainte!»”, spune Andreev într-un mesaj video.

Lupte grele se duc în apropiere de orașul Harkov de când trupele ruse invadatoare au trecut din nou granița pentru a redeschide frontul în această regiune, cucerind în jur de 250 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, cea mai mare reușită a rușilor din ultimele 18 luni. Ucraina a reușit, însă, să stabilizeze front în mare măsură, evitând posibilitatea unei încercuiri rapide a orașului, al doilea cel mai mare din țară.

„Nu știu dacă mai scap, dar trebuie să o spun ca să onorez memoria celor care au murit ca vitele la tăiere aici din cauza unor anumiți indivizi”, spune Andreev în clipul video, prima oară publicat de sursa rusească Astra și verificat de The Guardian.

„Mergi pe stradă și totul pare să fie în regulă, după care ești prins într-un masacru. Pe parcursul primei nopți, jumătate de companie a murit imediat”, a continuat soldatul.

Presa de stat din Rusia a încercat să ascundă imaginile, iar oficialii de rang înalt ai statului agresor spun doar că trupele ruse sunt într-o poziție de a avansa în direcția Harkovului.

Putin susține că pierderile Rusiei acolo sunt „de câteva ori mai mici decât cele de partea ucraineană”.

În același timp, Kremlinul face eforturi mari să se asigure că imagini și fapte precum cele povestite de Andreev nu ajung să fie publice în Rusia.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter