Actualitate

Republica Moldova planifică să introducă gradual obligația de stocare a produselor petroliere

post-img
imagine

Republica Moldova planifică să introducă gradual, până în 2030, obligația de stocare a produselor petroliere care ar urma să corespundă unei cantități egale cu 90 de zile de importuri medii zilnice nete. Un proiect de lege în acest sens, care transpune directiva europeană privind stocurile de produse petroliere, a fost prezentat de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul exercițiul de simulare a unei crize petroliere regionale, organizat la Paris de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), informează Moldpres.

Stocarea produselor petroliere va fi gestionată după un model hibrid – 50% din obligația de stocare ar urma să fie alocată unei instituții de stat subordonate Ministerului Energiei, iar 50% importatorilor. Potrivit proiectului de lege elaborat de Ministerul Energiei, până la 60% din stocurile de produse petroliere ar urma să fie stocate pe teritoriul Republicii Moldova, restul fiind posibil de depozitat în țara de import.

Potrivit Ministerului Energiei, produsele petroliere rămân sursa de energie dominantă în Republica Moldova, cu un consum anual de 1 130 ktep. Potrivit Balanței energetice a țării, produsele petroliere dețin cea mai mare cotă din consumul final brut de energie sau 43%, urmate de gaze naturale cu 22%, biocombustibili și lemne de foc – 21% și energie electrică – 12%.

Republica Moldova a fost invitată în premieră să participe la exercițiul de simulare a unei eventuale crize petroliere regionale, chiar dacă nu este membră a Agenției Internaționale pentru Energie, după ce Ministerul Energiei a semnat un memorandum de cooperare cu AIE, în martie 2024. „Simularea a arătat cât de vulnerabilă este Republica Moldova la o potențială disrupție a livrărilor de produse petroliere, considerând că stocurile comerciale de obicei asigură până la 20 de zile de consum intern. De exemplu, în luna mai 2022, din cauza provocărilor logistice legate de invazia Rusiei în Ucraina, stocurile comerciale de motorină și benzină erau suficiente doar pentru trei zile de consum curent”, a menționat Borosan.

AIE a fost creată anume ca urmare a crizei petrolului din 1973 cu misiunea de a asigura securitatea energetică, inclusiv prin sistemul de intervenție colectivă care să atenueze impactul deficitului de produse petroliere asupra pieței globale prin creșterea ofertei sau reducerea cererii. De asemenea, fiecare țară membră a AIE are obligația de a deține stocuri de produse petroliere echivalente cu cel puțin 90 de zile de importuri nete de petrol și de a fi pregătită să răspundă în mod colectiv la perturbări grave ale aprovizionării care afectează piața mondială a petrolului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter