Actualitate

Poduri educaționale. La Chişinău se desfăşoară Congresul Cadrelor Didactice din România și Republica Moldova

video

La Chişinău se desfăşoară Congresul Cadrelor Didactice din România și Republica Moldova. Printre cei 120 de delegaţi sunt şi profesori etnici români din Ungaria, Serbia şi Ucraina. În cele trei zile, ei vor face un schimb de bune practici pentru a pune în valoare identitatea românească.

ZFR

LUCIAN OLTEANU, preşedinte AGIRO Ungaria: „Ne place foarte mult pentru că formăm multe relaţii, reuşim să învăţăm şi să predăm ca şi formatori şi ca şi colegi. Avem o comunitate foarte vibrantă, norocul nostru este că Ungaria susţine comunităţile şi minorităţile, ne ajută şi ne sprijină”.

DALIA CÎRSTEA, inspector şcolar, Olt: „Acest schimb de experienţă ne deschide pe toţi într-un fel sau altul. Fiecare dintre noi duce cu el acasă un bogat bagaj de cunoştinţe, de experienţe, care le transmitem ulterior copiilor noştri”.

În cadrul evenimentului sunt organizate sesiuni de lucru, prezentări şi expoziţii - toate pentru facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici între cadrele didactice din România, Republica Moldova şi comunităţile de români din alte state.

SINCRON NATALIA BULAT, director, Liceul Teoretic "Gheorghe Asachi": „Misiunea educativă a acestui eveniment de anvergură este de a resuscita valorile educaţionale prin promovarea culturii şi identităţii româneşti, rezilienţa emoţională, crearea stării de bine în şcoală, metodele de învăţare pe tot parcursul vieţii”.

VIOREL DOLHA, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România: „Sunt copleşit şi de aceea venim cu drag aici, de profesionalismul colegilor noştri din Republica Moldova, iar aici la Gheorghe Asachi e chiar un etalon de profesionalism, de pricepere didactică şi un trecut plin de realizări”.

MARIANA MARIN, preşedintele AGIRO Moldova: „Vorbim despre un eveniment deosebit. De fiecare dată se face într-un anumit judeţ în România. Anul acesta ne-a venit nouă rândul.  La eveniment sunt prezenţi lideri din domeniul educaţiei din mai multe judeţe şi raioane, lideri, profesori care promovează elementul de cultură românească, de identitate românească”.

Congresul cadrelor didactice este la cea de-a 46-a ediţie şi este organizat de Asociaţia Generală a Invăţătorilor, cu sprijinul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter