Extern

Oferte de studii la universitățile din România pentru tinerii din Republica Moldova

Oferte de studii la universitățile din România pentru tinerii din Republica Moldova

Tinerii din Republica Moldova care doresc să-și facă studiile mai aproape de casă şi să obţină o diplomă recunoscută în Europa au o şansă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Instituţia şi-a prezentat oferta în cadrul unui târg educaţional desfăşurat la Chişinău. Tinerii au vizitat standurile celor 14 facultăţi şi au discutat cu profesorii şi studenţii.

Zeci de tineri au venit la Târgul educaţional de Chişinău pentru a se informa din prima sursă despre oportunităţile pe care le oferă Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

„Visul meu este să studiez în România. Este o poartă spre Uniunea Europeană, care este destul de aproape de casă.”

„Am aici foarte mulţi fluturaşi şi ar mai trebui să mai trec odată prin toate pentru ca să-mi formez o ideie mai clară. Dar iată tocmai am vorbit cu doamnişoarele de la acest stand, despre Facultcultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie care într-o oarecare măsură m-ar interesa.”

„Am venit la acest târg să descopăr noi oportunităţi pentru că chiar doresc să aplic în România, la Cluj, Bucureşti sau în alt oraş, la specialitatea care mi-ar oferi mai multe oportunităţi.”

Universitatea din Galaţi are 14 facultăţi şi le oferă studenţilor burse, cazare în cămine şi transport gratuit.

VASILICA BARBU, conferentiar, universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi: „Cadrele didactice sunt tinere, dotarea este de excepţie, de vârf, de nivel european. Studenţii au potential să se dezvolte foarte frumos în facultatea noastră şi să se angajeze după finalizarea programelor de master.”

În prezent, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi învaţă peste 2000 de studenţi basarabeni. Cei mai mulţi au ales Facultatea Transfrontalieră, care desfăşoară programe comune de studii cu zece universităţi partenere din Republica Moldova.

SERGIU CORNEA, rector, US "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Cahul: „Noi avem un parteneriat de peste 25 de ani cu universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. Acest parteneriant oferă posibilitatea studenţilor  să obţină două diplome. O diploma a Republicii Moldova şi o diplomă europeană oferită de universitatea dunărea de jos din Galaţi.”

SILVIU STANCIU, prorector, Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi: „Ne dorim ca tinerii din Republica Moldova să aleagă într-o cunoştinţă de cauză, să-şi aleagă cea mai bună ofertă educaţională pentru ei şi pentru familia lor iar noi ne dorim ca tinerii să rămână acasă, să rămână în ţară şi să studieze aici acasă, învăţământ de calitate, la nivel european cu burse din partea statului Român.”

Anual, universităţile din România oferă aproximativ 5000 de burse de studii pentru tinerii basarabeni.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter