Actualitate

Drepturile consumatorilor de conținut sau de servicii digitale vor fi mai protejate. Cadrul normativ va fi armonizat cu prevederile Uniunii Europene

post-img
servicii digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau de servicii digitale vor fi mai protejate. Comisia economie, buget și finanțe a examinat proiectul de lege privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale și îl va propune spre adoptare în plenul Parlamentului.

ZFR

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Respectiv, adoptarea acestui proiect de lege prevede furnizarea unui set de reguli uniforme și bine definite pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stickuri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

La fel, inițiativa legislativă conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și să primească o parte din prețul plătit sau vor putea să returneze produsul și să obțină recuperarea banilor.

De asemenea, vor fi eliminate barierele legate de dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autorii propun ca proiectul de lege privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale să intre în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter