Actualitate

Expertul bulgar Vladimir Vladimirov: Cetățenii R. Moldova trebuie să voteze cu grijă și cu mintea trează. Nu pentru următorii 2-3 ani, ci pentru următorii 30-40 de ani

post-img
Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria

Fiecare cetățean are dreptul să aleagă ce direcție de dezvoltare își dorește pentru țara sa, iar această decizie trebuie să fie luată în mod democratic, liber în cadrul unor alegeri democratice. Despre aceasta vorbește Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria, care a oferit un interviu jurnalistului Constantin Uzdriș, realizatorul emisiunii Impact Global de la TVR MOLDOVA. Expertul îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să voteze cu grijă și cu mintea trează, la alegerile din 20 octombrie, un vot nu pentru următorii 2-3 ani, ci pentru următorii 30-40 de ani.

 


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule  Vladimirov, vom vorbi astăzi despre Bulgaria și experiența acestui stat în Uniunea Europeană. Cum știm, în 2007 Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană. Cum s-a schimbat țara dumneavoastră în toți acești ani?

Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria: Da, pot spune absolut deschis că Bulgaria s-a schimbat complet în acești ani, deoarece suntem membri ai UE, dar schimbarea a început un pic mai devreme, când am devenit stat candidat pentru aderare.Deci, fiecare țară care vrea să ajungă în Uniunea Europeană începe multe procese și multe negocieri în toate domeniile, în special economice și politice, pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii. Și, de asemenea, există bani pentru preaderare care vin  în fiecare țară care este deja candidat. Deci, din perspectiva politică, pot spune că Bulgaria, fiind un membru a Uniunii Europeane, este mult mai stabilă și sigură pentru orice vizitor sau orice investitor extern. Nu contează  că în țara mea există o instabilitate politică de ceva timp, trebuie să vă spun că în ultima perioadă noi am trecut prin șapte sau opt tururi de alegeri, dar ținem lucrurile merg înainte, țara funcționează. Nu contează că nu avem o guvernare stabilă, niciunul dintre investitorii străini nu se îngrijorează de acest lucru. Și această stabilitate este un lucru bun, un exemplu că lucrurile merg bine

 

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Cum a evoluat economia Bulgaria de la 2007 până acum?

Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria: Bine, pot spune că bulgarii nu au fost nici o dată în istoria lor atât de bogați cum sunt acum. Deci, dacă e să comparăm unde eram la început anilor 90, când a căzut comunismul, Bulgaria era o țară extrem de săracă. Avem o situație financiară foarte foarte grea lăsată în urma comunismului din Bulgaria, așa că trebuie să plătim pentru această perioadă.

Apoi, am trecut prin experiențe economice foarte dificile cu o inflație galopantă, cu instabilitate economică și  politică. Dar pas cu pas am purces la stabilizarea economiei. Bulgaria este unica țară din Europa, nu din cadrul UE, dar din Europa, care avem un consiliu al valutei naționale. Inițial valuta noastră era legată de marca germană apoi de Euro. Deci avem un sistem financiar foarte stabil și la anul viitor, adică în 2025, Bulgaria va adera la Zona Euro, adică vom adopta moneda unică europeană. Deci situația economice devine din ce în ce mai bună. Acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte, aceasta a fost o muncă de mulți ani și a început cu aderarea la NATO. Și aș vrea să mă întorc la  investitorii străini. Fiecare companie își dorește să deschide o adresă juridică sau o companie într-o țară care este sigură din punct de vedere politic și din toate celelalte aspecte ale siguranței și mai târziu, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, economia Bulgariei a început să crească încet, dar sigur. Și în acest moment, pentru a fi absolut clar pentru pentru toată lumea care ne privește, mama mea e o profesoară din Bulgaria. Deci, o tânără profesoară din Bulgaria, care tocmai a terminat universitatea și a început să lucreze în școală, are un salariu de o mie de euro. Aceasta arată cum este economia bulgară în acest moment

Avem un sector industrial foarte stabil și în continuă creștere, de când suntem membri ai UE, și Germania este principalul investitor în economia Bulgariei, alături de Italia și alte țări. Deci situația este bună și devine din ce în ce mai bună. E mai bine.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Fiindcă suntem tineri, aș vrea să vă întreb ce oportunități s-au deschis pentru tânăra generație după aderarea Bulgariei la UE?

Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria: Moldova și Bulgaria au avut o soartă similară. La începutul anilor 90, ambele țări au cunoscut un exod masiv de oameni. Dar acum eu observ două tendințe. Mulți dintre bulgarii care au părăsit anterior țara au început să se întoarcă acasă, în Bulgaria, ceea ce este un lucru foarte bun. Și, doi, există oportunități foarte, foarte bune și competitive pentru oamenii tineri și în special dacă aceștia au o educație bună, o specializare foarte bună. Deci, dacă aveți o specializare bună, fie că ești doctor, enginer sau specializat în alte domenii, imediat poți găsi un lucru bun și bine plătit pentru tine și poți avea pespective și o viață bună pentru familia ta. 

Din punct de vedere al statisticilor, Bulgaria are una dintre cele mai bune dinamici din Europa, avem o rata a șomajului de 3-4%, așa că avem mai mult locuri de muncă decât oameni și, la  moment, pot să vă spun că în cartierul în care stau, în magazine, avem mai mulți angajați care vin din Uzbekistan. Aceasta arată că Bulgaria a devenit interesantă pentru oameni din afara Uniunii Europee pentru a veni să trăiască și să lucreze aici. Deci, da, situația devine din ce în ce mai bună pentru tineri.

 

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule Vladimirov, de ce credeți că Rusia încearcă să oprească aderarea Republicii Moldova la UE?

Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria: Avem o istorie foarte lungă și tumultoasă în Bulgaria cu Rusia și influența rusă. Deci, cum am spus, Bulgaria și Moldova au o situație asemănătoare, pentru că, în Bulgaria, avem un număr mare de populație care are simpatii față de Rusia și Rusia îi folosește pe aceștia pentru a influența politica Bulgariei, atât cea internă, cât și cea externă. Pentru  mine, răspunsul de bază la această întrebare este că Rusia nu vrea să aibă exemple bune de urmat în apropierea granițelor sale. Acest exemplu poate să fie Moldova, poate să fie Ucraina, pentru că nu mai vorbim despre Bulgaria și România sau statele Baltice, unde standardele de viață și toți parametrii țării sunt foarte, foarte departe de modelul rus. Deci Rusia nu vrea modele diferite de ale sale. Dacă privim panorama per ansamblu, adică dacă privim lumea la general, la moment suntem în mijlocul unui război, unui război foarte serios al democrației împotriva tiraniei. Deci, pe de o parte este Vestul - colectiv și democratic, iar de cealaltă parte este Moscova,Teheranul și Beijingul. Ei vor să dețină sfere de influență așa cum era în timpul sovietic, dar eu cred că orice persoană  și orice țară are dreptul să-și aleagă direcția în care vrea să meargă. Din punct de vedere geografic, Moldova este în Europa, este un lucru clar. În acest moment Ucraina luptă pentru asta, pentru aceleași valori.

Eu cred că fiecare țară, fiecare om, fiecare cetățean are dreptul să aleagă ce este mai bun pentru copilul său. Moldova are tot suportul din partea întregii Uniuni Europene pentru a fi liberi să facă această decizie. De fapt, Moldova poate decide orice direcție își dorește, spre vest sau spre est, dar această decizie trebuie să fie luată în mod democratic, liber în cadrul unor alegeri democratice.

 

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Ați vorbit despre alegeri. Pe 20 octombrie în Republica Moldova este organizat referendumul privind aderarea la UE, aveți vreun mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru bulgarii din Moldova?

Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria: Am vorbit mai sus despre imigrare și cred că ar trebui să vorbim despre unde au imigrat bulgarii din Moldova. 99% dintre bulgarii plecați din Moldova se află în Vest, în țările Occidentale. Majoritatea moldovenilor care lucrează peste hotare lucrează în vest, eu personal cunosc mulți moldoveni care se află în Italia, în Spania. Acum să vorbim despre unde merg copiii moldovenilor să studieze, iarăși în Europa. Deci, când vorbim despre economie, educație sau viitor, moldovenii trebuie să voteze cu grijă, cu mintea trează și cu viziune, nu pentru următorii 2, 3, sau 4 ani, nu pentru un ciclu electoral, dar să aleagă pentru următorii 30-40 de ani. Cred că Moldova este o parte din familie europeană, aici nu pot fi dubii.  Noi susținem o Moldovă liberă unde lucrează legile și cetățenii pot alege liber ceea ce își doresc.

 

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Dacă puteți avea un mesaj, pentru că avem o campanie specială, de ce Uniunea Europeană? De ce Moldova trebuie să fie o parte din Uniunea Europeană?

Vladimir Vladimirov, cofondator Center for the Study of Global Hybrid Threats din Bulgaria: De ce Uniunea Europeană? Pentru că este mai bună, există claritate, este liberă și poți face ce îți dorești în Uniunea Europeană. Dacă mâine nu îmi place să stau în Sofia, pot fi la Helsinki, sau pot fi la Paris, sau pot fi în orice alt loc unde găsesc găsesc un loc de lucru mai bun, unde pot să-mi dezvolt o afacere mai prosperă sau unde găsesc un loc mai bun pentru mine și pentru familia mea. Deci, liberitatea este cea mai mare valoare a Uniunii Europeane este cea mai bună construcție politică de până acum din toată lumea.

author-img_1

Constantin Uzdris

Editor