Comisia juridică, numiri și imunități a organizat o nouă rundă de consultări publice asupra inițiativei de instituire a unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție și celor conexe corupției. La discuții au participat reprezentanți ai sistemului judecătoresc, inclusiv ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Centrului Național Anticorupție, ai Președinției, ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Finanțelor etc.
„În baza deciziei Consiliului Suprem de Securitate, a fost recomandată urgentarea procesului de consultare publică și adoptare a proiectului de lege cu privire la instituționalizarea sistemului judecătoresc anticorupție. O altă recomandare a fost să se identifice criteriile de selecție, garanțiile și sistemul de motivare pentru judecătorii care urmează să activeze în cadrul judecătoriei anticorupție, până la adoptarea în lectură finală a actului normativ de creare a acestei instanțe”, a accentuat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.
Instituționalizarea sistemului judecătoresc are drept scop consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și celerității judecării cauzelor penale care vizează acest tip de infracțiune.
Respectiv, participanții la discuții s-au expus asupra propunerilor conținute în inițiativa legislativă care se referă la instituirea unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție sau conexe. Discuțiile au vizat organizarea, funcționarea și competențele instanțelor sistemului judecătoresc anticorupție, criteriile de selectare a specialiștilor care vor examina cauzele de corupție și alte prevederi specifice. La fel, în cadrul consultărilor publice s-a discutat despre garanțiile sociale și financiare care ar putea fi oferite specialiștilor din domeniu.
PROIECTUL de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost votat în prima lectură de Parlament în anul 2023. Propunerile expuse urmează a fi luate în considerare la definitivarea documentului. Ulterior, proiectul de lege va fi propus deputaților spre adoptare.