Aseară a fost ceremoniai de deschidere a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film - ClassFest. Evenimentul organizat la Centrul de cultură şi artă "Ginta Latină" din Chişinău a ajuns deja la a XIII-a ediţie.
Festivalul unic în Republica Moldova promovează creaţiile actorilor tineri şi regizorilor din ţară şi străinătate.
Festivalul este un prilej de a descoperi noi talente şi de a face un schimb de experienţă cu profesioniştii din arta teatrală.
SVETLANA TÂRŢĂU, director artistic al festivalului: „Festivalul ClassFest a devenit o tradiţie pentru Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi este o mare sărbătoare pentru studenţii noştri deoarece invităm academii şi universităţi din diverse ţări care vin la Chişinău pentru a-şi prezenta spectacolele la care participă viitorii actori.”
Seria evenimentelor a inceput cu spectacolul "Cântecelor de Panică", prezentat de Academia de Teatru "Sofia Amendolea" din Italia.
DUMITRIŢA MAXIMCIUC, PR coordonator al festivalului: „Suntem la cea de 13 a ediţie a Festivalului ClassFest. După cum aţi observat deja în program astăzi avem Academia de Artă din Italia, Roma. Ei vor juca un spectacol "Cântecele de Panică". Este un spectacol de avangardă pură. Vom avea mult dinamism, vom avea deznodământ neaşteptat. Ni se promite ceva inedit.”
Ediţia din acest an se va desfăşura sub genericul "Şcoala de teatru şi Realităţi teatrale noi" şi va promova arta contemporană şi dialogul intercultural. Tinerii actori vor prezenta spectacolele realizate recent în care şi-au expus viziunile personale asupra crizelor umanitare, sociale, politice sau culturale. Accesul în sălile de teatru va fi liber.
ANATOL DURBALĂ, actor: „Aşteptările mele sunt ca studenţii să vadă spectacole ale altor studenţi din alte ţări care împărtăşesc alte sisteme teatrale sau de studii teatrale, alte modalităţi, să împărtăşească cu ei gânduri şi idei.”
Festivalul e programat in perioada 25 – 29 noimebrie. Vor fi câte trei spectacole în fiecare zi urmate şi de workshop-uri coordonate de profesori din Italia, Franţa şi Polonia. Publicul poate urmări 13 spectacole realizate de studenţi din republica moldova, România, Polonia, Italia, Franţa şi Austria.