Nivelul sărăciei în Republica Moldova a crescut constant în ultimii ani. Din 2019 şi până anul trecut, numărul oamenilor care au ajuns în pragul unei sărăcii absolute s-a majorat cu 6 la sută, iar rata populaţiei sărace constituie peste 60% din numărul total al cetăţenilor. Experţii şi ONG-urile spun că cifrele sunt alarmante şi le cer autorităţilor să se mobilizeze cu acţiuni concrete. Fundaţia Est-Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare au prezentat un raport despre cele mai vulnerabile persoane.
Raportul "Moldova Inegală" a fost prezentat în cadrul programului "Cetățeni activi, comunități prospere" şi s-a bazat pe datele Biroului Naţional de Statistică. Cifrele prezentate arată că, în 2023, aproximativ 31,5 la sută din populaţia Republicii Moldova era la un nivel de sărăcie absolută, adică cu un venit lunar de 2090 de lei de persoană, iar aproape 14% - cu un nivel de sărăcie extremă, cu un venit lunar de aproape 1700 de lei de persoană.
RATA SĂRĂCIEI ABSOLUTE
2023 31,5%
2019 25,2%
RATA SĂRĂCIEI EXTREME
2023 13,8
2019 10,7
În Chişinău, părerile oamenilor sunt împărţite în ceea ce priveşte situaţia lor financiară din ultimii ani.
„Cheltuieli sunt foarte mari, s-au mărit. Starea financiară e tot aceeaşi care a fost vreo cinci ani în urmă. Eu... sunt pensionar, dar şi la serviciu şi cu asta mă salvează, lucrez şi... – Faceţi economii? – Da, desigur, pe electricitate, pe apă... A fost mai greu, acum... slavă Domnului, după ce s-au ridicat cu 6% pensia e mai bine. Nu ne putem plânge că nu ne ajunge ceva, da, trebuie să muncim dacă vrem să realizăm ceva mai bun. Preţurile s-au mărit foarte mult, ar fi de dorit şi salariile să fie mai mari, dar ne mulţumim cu ceea ce este, sperăm că o să fie mai bine”.
Autorii raportului constată că cei mai vulnerabili sunt salariaţii din agricultură, vârstnicii, precum şi persoanele de etnie romă sau cele cu dizabilităţi.
ALEXANDRA ERMOLENCO, autor, raport "Moldova Inegală": „Noi am prezentat şi câteva date vizavi de situaţia persoanelor cu dizabilităţi şi aici constatăm cu regret ca acea alocaţie sau pensie pe care ei o primesc nu acoperă în 100% necesităţile minime de trai. Aici avem câteva crize în spate care preponderent au agravat situaţia dată. Avem de ex. criza COVID, când mulţi oameni şi-au pierdut locul de muncă...”.
CESLAV PANICO, avocatul poporului: „Cu cât mai departe mergem de Chişinău, cu atât mai mult înţelegem că este necesară intervenţia pe grupuri vulnerabile. Iar măsurile care s-au luat la nivel de politici, vedem în ultimul timp foarte multe măsuri luate, ele trebuie să se reflecte şi în practică.
Raportul a fost realizat de Fundaţia Est-Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia. Documentul oferă o imagine amplă asupra situației populației dezavantajate, iar recomandările autorilor vor fi expediate autorităţilor locale şi centrale.