Politic

R. Moldova avansează în procesul de integrare în UE. Maia Sandu: „Este timpul să ne suflecăm mâinile şi să muncim cu perseverenţă, neobosiţi până la momentul aderării”

video

Republica Moldova avansează în procesul de integrarea în Uniunea Europeană. Este una dintre concluziile Forumului de Securitate care are loc astăzi la Chişinău. Totuşi, mai e mult de lucru pentru a creşte economia, asigurarea securităţii şi dezvoltarea agriculturii. Prezentă la eveniment, preşedintele Maia Sandu a declarat că justiția curată și instituțiile puternice sunt cel mai bun scut împotriva destabilizărilor externe.

În acest an, Republica Moldova s-a prezentat exemplar în procesul de screening, spune viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.  


CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Acum aşteptăm primul raport de Screning al Comisiei Europene care va fi transmis către Consiliu la începutul anului viitor. În baza acestui raport de evaluare, vom şti cum stau lucrurile la noi acasă şi cât mai avem de făcut pentru ca să ne aliniem Legislaţia la cea europeană. Sperăm statele europene să ne ofere în prima jumătate al anului viitor deschiderea prorpiu-zisă a capitolelor din clasterul 1.”


EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Republica Moldova a înregistrat progrese în majoritatea capitolelor negociate cu cei din Comisie şi cred că aceasta este cea mai importantă noutate. Nu doar pentru acest an, dar şi pentru viitor. La această etapă, nu avem nevoie de ceva rapid, ci de stabilitate în timp, în toate sectoarele.”


Atragerea de investiții rămâne, la fel, o provocare pentru Republica Moldova, susţin experţii.


IULIAN GROZA director executiv, IPRE: „Fundamentul evident ţine de cum funcţionează justiţia. Nu în zadar procesul de extindere este puternic legat de tot ce înseamnă reforma justiţiei, asigurarea unei justiţii eficiente, independente şi capabilă să creze un cadrul previzibil investitori.”


 ION STURZA preşedinte, Asociaţia pentru Politică Externă: „Una dintre problemele principale pe care eu le văd în această muncă titanică pe care trebuie să o facem este decalajul foarte mare dintre societate, între elitele societăţii şi oamenii. Cum îi convingem că acest proces este în interesul lor şi de fapt necesită un efor şi din partea lor. Nu există alternativă pentru ţara noastră, atfel noi ne transformăm într-o enclavă, undeva la căptăul lumii civilizate.”


Iar preşedintele Maia Sandu susţine că întreaga societate ar trebui să se implice în procesul de integrare europeană.


MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Pentru prima dată în istorie avem o șansă reală, tangibilă de a ajunge stat membru al Uniunii Europene — și depinde de noi. Timpul nu este de partea noastră, fiecare pas întârziat oferă adversarilor noştri un avantaj. Este timpul să ne suflecăm mâinile şi să muncim cu perseverenţă, neobosiţi până la momentul aderării.”


 Şefa statului a mai precizat că doar în domeniul agriculturii urmează să fie inițiate și adoptate 1500 de acte legislative pentru alinierea la standardele europene. Comisia Europeană a confirmat progrese în 31 din cele 33 de capitole pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter